Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Năstase solicită ca judecătorii constituționali…

Năstase solicită ca judecătorii constituționali să spună pentru cine au votat sau să-și dea demisia

Aproape de miezul nopții, Andrei Năstase a reacționat, pe pagina sa de Facebook, la alegerea lui Vladimir Țurcan în calitate de președinte al Curții Constituționale (CC). La fel ca Maia Sandu, copreședintele blocului ACUM solicită ca judecătorii constituționali să spună pentru cine au votat, chiar dacă procedura este secretă.

Potrivit vicepremierului, votul ascunde, în mod evident, opțiuni „formulate în baza unor interese obscure care nu au legătură cu interesul național”.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Curtea Constituțională este de o gravitate fără margini și riscă să compromită transparența pe care noi, cei din Blocul ACUM, am asumat-o în detaliu încă de la înființarea noastră ca bloc electoral și cu atât mai mult în cadrul majorității parlamentare actuale. Votul pentru funcția de președinte al Curții Constituționale a generat în societate o serie întreagă de suspiciuni și speculații și a permis lansarea unor ipoteze care nu au alte efecte decât compromiterea proiectului de dezoligarhizare a Republicii Moldova și de eliberare a justiției de orice fel de dependență politică. Ca atare, evaluând cu maximă obiectivitate contextul și efectele votului recent încheiat și înțelegând că așteptările societății cu privire la reforma justiției sunt firești și pe deplin îndreptățite, solicit tuturor judecătorilor Curții Constituționale mandatați de către Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova, fără nici un fel de excepție, să-și asume public opțiunea lor de vot pentru președintele Curții Constituționale. În caz contrar, solicit de îndata demisia acestora”, a scris liderul acesta.

Anterior, în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, Năstase a spus doar că a fost „surprins” când a aflat că Țurcan a fost ales președinte al Înaltei Curți.

„Avem dubii rezonabile să presupunem că votarea a fost una viciată, de aceea solicit ca fiecare judecător să spună public pentru cine și-a dat votul”, a menționat luni Maia Sandu.

Judecătoarea Liuba Șova a dezvăluit pentru TV8 că Nicolae Roșca a înaintat-o pe ea, care a propus ca Serghei Țurcanu să fie ales președinte al CC, iar el a refuzat. Ceilalți au refuzat să candideze, iar Vladimir Țurcanu „și-a autoînaintat candidatura”. Aceasta susține că „eu m-am votat pe mine” și, cel mai probabil, candidatura ei a fost susținută și de către Nicolae Roșca, iar Țurcan ar fi fost ales de ceilalți patru judecători. Ea a mai spus că decizia a fost luată „în altă parte” și a prezentat un mesaj pe care l-ar fi primit de la un angajat al Parlemntului, care i-a sugerat să-l propună pe Vladimir Țurcan.

Vladimir Țurcan a fost ales luni, 19 august, în calitate de președinte al Înaltei Curți prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcţiile preşedintelui în absenţa acestuia a fost aleasă Liuba Şova.

Noua componență a Curții Constituționale este formată din judecătorii Liuba Șova, Nicolae Roșca, Serghei Țurcan, Eduard Ababei, Domnica Manole și Vladimir Țurcan. Aceștia au depus jurământul de accedere în funcție vineri, 16 august. Cel puțin trei membri ai CC, inclusiv președintele, au afiliere politică: Vladimir Țurcan – membru al fracțiunii PSRM din Parlament, iar Nicolae Roșca și Domnica Manole au candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe listele Blocului ACUM.