Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu: În fracțiuni sunt…

Maia Sandu: În fracțiuni sunt discuții aprinse privind desemnarea celor doi candidați pentru CC

Copreședinta blocului ACUM, Maia Sandu, susține că la Parlament „lucrurile încă nu sunt clare” după ce Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu au fost selectați drept candidați pentru funcția de judecători ai Curții Constituționale (CC), iar în fracțiuni sunt „discuții aprinse”.

„Înțeleg că a fost un concurs cu multe semne de întrebare și cred că problema cea mare a fost că criteriile nu au fost stabilite foarte clar. Cred că din lipsă de experiență, pentru că atunci când începi un concurs e un lucru, nu poți să prevezi toate situațiile. E prima dată când noi încercăm să separăm lucrurile în funcție de cât de aproape a fost de regim un om sau altul, pentru că e un fel de lustrație. În ce măsură un om care a lucrat într-un Guvern precedent poate fi acuzat pentru că a lucrat în acel Guvern? E un lucru când cineva a comis anumite ilegalități și e altceva când a lucrat în sistem. Pe criteriile de profesionalism s-a evaluat corect, dar pe partea cât de aproape au fost de regim sau ce au reușit în cadrul guvernărilor precedente e altă întrebare. Înțeleg că la Parlament încă se discută pe acest subiect, în fracțiuni sunt discuții aprinse”, a dezvăluit Maia Sandu în cadrul ediției din 2 august a emisiunii „Cutia neagră” de la TV8.

Premierul menționează că Guvernul va selecta doi candidați săptămâna viitoare, când revin din vacanță unii membri ai comisiei.

Întrebată de ce Domnica Manole a fost exclusă din concurs, șefa Executivului a afirmat că „nu pot să comentez în raport cu un candidat sau altul; fiecare candidat este în drept să solicite și să obțină informația”.

Președintele fracțiunii ACUM Platforma DA, Alexandru Slusari, și șeful fracțiunii PSRM, Vlad Batrîncea, au răspuns evaziv vineri, în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la postul de televiziune RTR Moldova, când au fost întrebați când Înalta Curte va avea o nouă componență, menționând că cetățenii au alte preocupări, care țin mai mult de aspectele sociale și economice.

La 30 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a desemnat pe Eduard Ababei și Serghei Țurcan la funcția de judecători ai CC.

La 24 iulie, Comisia juridică, numiri și imunități i-a selectat pe Vladimir Grosu și Nicolae Eșanu. Ulterior, în spațiul public au apărut mai multe nemulțumiri privind cei doi candidați, iar unii deputați au declarat că nu-i vor vota.

Guvernul urmează să selecteze doi candidați pentru CC la 6 august. La concurs s-au înscris 24 de pretendenți.