Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu, după ce Țurcan…

Maia Sandu, după ce Țurcan a fost ales președinte al CC: „Este un lucru grav”

Șefa Guvernului susține că desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) în fruntea Curții Constituționale (CC) este „un lucru grav care știrbește și mai mult încrederea în unica instituție de jurisdicție constituțională din țară”.

Maia Sandu solicită ca fiecare membru al CC să facă publică opțiunea de vot, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, aceasta menționează că „ne rezervăm dreptul să acționăm în consecință”.

„Avem dubii rezonabile să presupunem că votarea a fost una viciată, de aceea solicit ca fiecare judecător să spună public pentru cine și-a dat votul. Nu putem permite ca procesul de dezoligarhizare a statului împotriva regimului Plahotniuc să se sfârșească cu preluarea controlului asupra unei instituții-cheie de către o altă forță politică, indiferent care ar fi aceasta”, a scris copreședinta blocului ACUM pe pagina sa de Facebook.

Vladimir Țurcan a fost ales luni, 19 august, în calitate de președinte al Înaltei Curți prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor.

Noua componență a Curții Constituționale este formată din judecătorii Liuba Șova, Nicolae Roșca, Serghei Țurcan, Eduard Ababei, Domnica Manole și Vladimir Țurcan. Aceștia au depus jurământul de accedere în funcție vineri, 16 august. Cel puțin trei membri ai CC, inclusiv președintele, au afiliere politică: Vladimir Țurcan – membru al fracțiunii PSRM din Parlament, iar Nicolae Roșca și Domnica Manole au candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe listele Blocului ACUM.

Țurcan și Manole au ajuns la CC prin votul deputaților PSRM și ai Blocului ACUM, deși Comisia juridică, numiri și imunități a organizat un concurs pentru cele două funcții vacante și i-a desemnat câștigători pe fostul secretar de stat Nicolae Eșanu și ex-ministrul Justiției Vladimir Grosu.

Nici Guvernul nu și-a respectat propriul Regulament al concursului organizat pentru două fotolii vacante de judecător. Deși urma să desemneze doi candidați, Comisia de concurs a Guvernului a pus pe masa Cabinetului de miniștri o listă din patru candidați care au acumulat cel mai mare punctaj. Miniștrii din Guvernul Sandu și-au dat votul pentru Liuba Șova, candidata cu cel mai bun rezultat în concurs, și pentru Nicolae Roșca, cu cel mai mic punctaj în lista celor patru candidați și cel care din 2016 este membru permanent al Biroului PAS.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a desemnat la CC pe membrul CSM Serghei Țurcan și avocatul Eduard Ababei.