Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ În autocare nu au…

LIVE În autocare nu au fost depistate obiecte interzise sau explozibile. Participanții Marșului Centenar se întorc în România

Astăzi, 1 septembrie, participanţii Marşului Centenar s-au întâlnit în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire. Ei au străbătut pe jos un traseu cu o lungime de 1 300 de km, împărțit în 11 etape, a câte 300 de orașe și sate din România și R. Moldova. La scurt timp, s-a anunțat că trei autocare tricolore, simbol al Marșului Centenar, aduse pentru o expoziției în PMAN, au fost reținute de poliție.

Update. Unioniștii au revenit astăzi, 2 septembrie, în Piața Marii Adunări Naționale pentru a încheia Marșul Centenarului cu o horă a Unirii.

00:00. După 12 ore, timp în care, mai mulți unioniști au fost abuzați de către reprezentanții forțelor de ordine a Ministerului Afacerilor Interne, iar deputatul român, Constantin Codreanu, a  solicitat  asistență consulară pentru cetățenii români abuzați și sistarea ajutorului financiar, poliția a percheziționat și eliberat autocarele. 

Participanții Marșului Centenar din România se deplasează în aceste momente către autocare care au fost staționate în fața Ministerului Finanțelor după perchezițiile efectuate de IP Strășeni. Aceștia urmează să se întoarcă în această noapte în România.

https://www.facebook.com/ursu.anatol.1/videos/2182457148445472/?t=2948

23.00. Deputatul român, Constantin Codreanu, scrie că în urma perchezițiilor celor trei autocare nu au fost depistate nici un fel de obiecte interzise sau explozibile.

22.10. La IP Strășeni are loc percheziționarea celor trei autocare care urmau să ajungă în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), însă au fost reținute de oamenii legii. Potrivit lor, transporturile au fost reținute, deoarece la numărul 112 au fost solicitări  precum că în autobuze se află obiecte interzise, substanțe explozive și droguri.

Poliția susține că după perchiziții, până la ora 23:00, cele trei autocare cu care participanții au venit de la Alba Iulia la Chișinău să fie aduse în apropiere de strada pietonală din capitală. Ulterior ca unioniștii să se poată întoarce în România.

https://www.facebook.com/CurajNet/videos/491642424647082/?t=6

22.00. În PMAN a fost deconectată energia electrică.

21:10. Vlad Bilețchi și deputatul român, Constantin Codreanu au anunțat într-un mesaj pe Facebook că „după lungi discuții cu reprezentații forțelor de ordine, au convenit să meargă 3 oameni la Strășeni ca să verifice conținutul autocarelor tricolore. Cică „s-a anunțat la 112 că ar putea fi substanțe și obiecte periculoase în autocare”, au scris unioniștii.

20:35. Deputatul în Parlamentul României, Constantin Codreanu, a anunțat că zeci de unioniști s-au stabilit în fața Guvernului, cu corturi și pături, și intenționează să rămână în Piața Marii Adunări Naționale peste noapte, însă poliția i-a prevenit că-i va evacua forțat. Codreanu menționează că zeci de oameni i-au ajutat cu sticle de apă și produse alimentare pe manifestanții din PMAN.

https://www.facebook.com/inconstantin/videos/10156502087742226/?t=2

19:00. Poliția Republicii Moldova a venit cu o precizare în legătură cu incidentele de astăzi, 1 septembrie, legate de Marșul Centenarului. Potrivit oamenilor legii, unioniştii ar fi blocat traficul pe şoseaua Chișinău-Leuşeni, autocarele fiind evacuate din motive de securitate. Iar reținerea autocarelor vine în urma solicitărilor la numărul 112, precum că în  autobuze se află obiecte interzise și substanțe explozive.

17:20. Autocarele blocate de către autoritățile moldovenești au fost transportate la Strășeni. Se efectuează perchiziții asupra transportului de către IP Strășeni. Organizatorii au făcut un apel către societate și cer ajutor cu apă, mâncare sau orice altceva întrucât au intenția de a rămâne în PMAN până se va soluționa cazul dat.

17:00.  Deputatul în Parlamentul României, originar din R. Moldova, Constantin Codreanu, a ținut un discurs după ce a fost abuzat de forțele de ordine ale Ministerului Afacerilor Interne, în care solicită  asistență consulară pentru cetățenii români abuzați și sistarea ajutorului financiar. 

16:50. Manifestanții au ajuns în PMAN. Scena a fost demontată

16:00. Unioniștii care au fost abuzați de forțele de ordine a MAI, anunță că autocarele tricolore, simbol al Marșului Centenarului, au fost duse de la intrarea din Vatra la 6 km mai departe, informează pe o rețea socială unioniștii prezenți acolo.

15:51. Constantin Codreanu: „Voi depune plângeri pentru au comis ultraj. Nu știu dacă cunosc termenul, ultraj este atunci când asupra unui demnitar se comit abuzuri”.  Toți unioniștii prezenți la ieșirea din Chișinău afirmă că vor depune plângeri la poliție.

15:45. Restul manifestanților merg în PMAN scandând: „Unire”.

https://www.facebook.com/maria.maevschi/videos/10209219188916779/?t=46

15:30 Deputatul în Parlamentul României, originar din R. Moldova, Constantin Codreanu, a comunicat mai multe detalii.

„Solicit asistență din partea Ambasadei României la Chișinău și Ministerului Afacerilor Externe de la București. Este un abuz fără precedent, este un abuz din partea lui Plahotniuc și Dodon, s-au speriat de Marșul Centenar. Au blocat 3 autobuze și le-au scos în afara Chișinăului, am venit în marș pașnic aici”, a comunicat Codreanu.

15:25 Președintele Blocului Unității Naționale (BUN), Ion Leașcenco, ajuns la Vatra a vorbit despre altercațiile la care a fost supus, împreună cu alți unioniști.

A-ți asistat la un abuz neimaginabil, ne-au târât pe jos. Bandiții care s-au temut de niște autocare, au împins presa în mizerie. Acesta e comportament de poliție? Ne-au dat pe jos, au aruncat presa, pe deputatul român Constantin Codreanu. Eram doar în fața autocarelor – atât, nu am făcut nimic”, a relatat el.

14:57. Manifestanții au ajuns la ieșirea din Chișinău, pe strada Ieşilor “NordVest”. Constatin Codreanu: „În prima instanță cele trei autobuze erau la Uzina de Tractoare „Tracom”, după ce am pornit din PMAN, poliția a mutat autocarele la ieșire din oraș, pe strada Ieşilor „Nord-Vest”. Acum șoferii ne spun că au fost mutați și de acolo și au fost duși la intrarea de la Vatra. Vă rugăm să ne așteptați aici, să discutăm cu forțele de ordine să ne permită cu autocarele să mergem în PMAN.

14:22. Participanții de la Marșul Centenarului au ajuns la Uzina de Tractoare, din sectorul Buiucani al capitalei. Continuă să meargă până la ieșirea din Chișinău.

13:47. Constantin Codreanu spune că a fost anunțat că autocarele tricolore nu vor fi lăsate în Piață, deși sunt parte integrantă a Marșului Centenar și au în interior o expoziție cu materiale destinate Unirii. Manifestanții merg în întâmpinarea autocarelor.

13:25. Constantin Codreanu anunță un protest pașnic împotriva abuzurilor autorităților, care rețin cele trei autocare tricolore. În noaptea de 26 august, mai mulți participanți nu au fost lăsați de Poliția de Frontieră a R. Moldova să treacă Prutul pe jos, invocând inițial existența unor deficiențe tehnice în sistemul  informațional al instituției, dar și  deținerea informației operative, despre faptul că se va încerca „deturnarea Marșului Unionist prin provocări în zona cu regim special de lucru”.

13:19. Organizatorii anunță că nu continuă marșul până autocarele tricolore reținute la intrarea din Chișinău nu vor ajunge în PMAN.

13:09. Mulțimea scandează: „George în țară, armata rusă afară”.

13:08. Discurs Cezar: „Ni s-a spus să nu ne jucăm cu focul, dar noi am adus Flacăra Unirii la Chișinău. Ni s-a spus că nu vom trece Prutul. 30 dintre noi au primit interdicție. Dar noi am venit aici să facem unire”.

13:01. Discurs: „Acum două luni am aprins Flacăra Unirii a anului 1918. Azi, 1 septembrie, am adus-o la noi acasă, la Chișinău. Am adus-o aici pentru ca Chișinău să devină capitala neamului românesc. Vreau să promiteți că veți fi alături de noi până la reîntregirea neamului românesc”. Se scandează: „Trăiască Moldova, Ardealul și Țara Românească”.

12:59. Mulțimea scandează „Rușine” și roagă autoritățile să nu mai comită abuzuri împotriva participanților reținuți.

12:57. Organizatorii Marii Adunări spun că au fost anunțați că la ora 14:00 le va fi deconectată energia electrică de pe scenă.

12:55. De pe scenă se anunță că trei autocare, simbol al Marșului Centenar, au fost reținute de către poliție. Se scandează: „Unire”.

14:45. Marșul Centenar din România a ajuns în PMAN. Mulțimea scandează Unire. „Fratele meu, de peste Prut, bine am venit, să te salut!”

12:30. De pe scenă se anunță că participanții Marșului Centenar din România au fost blocați și așteaptă să ajungă cu autobuzele în circa 15 minute.

12:29. Mulțimea scandează: „România Mare”.

11:57. În PMAN se adună oamenii.

Startul Marșului Centenar s-a dat pe 2 iulie, la Alba Iulia, acolo unde reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile din România și R. Moldova au aprins Flacăra Unirii în fața Catedralei Reîntregirii Neamului.