Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon - despre reparația Președinției…

Dodon – despre reparația Președinției și despre „unul dintre cei mai buni președinți de țară”

Contractul încheiat între președintele R. Moldova și președintele Turciei privind repararea clădirii Președinției nu prevede nimic în schimb. Igor Dodon, președintele R. Moldova,  neagă cu vehemență declarațiile făcute de către Vladimir Voronin în cadrul unui interviu pentru ProTV, potrivit căruia turcii repară Președinția pentru ca, în schimb, la Chișinău, să fie construită o moschee. 

„Regret astfel de declarații făcute de unul dintre cei mai buni președinți de țară din istoria contemporană a R. Moldova. Dl Voronin știe foarte bine poziția mea. Probabil, am fost unicul președinte de țară care a venit deschis în susținerea bisericii noastre și credinței ortodoxe. Eu sunt categorit  împotriva deschiderii unei moschee… Colegii din Turcia ne ajută, nu doar la repararea Președinției, dar și în multe alte proiecte.  Noi nu am negociat sume, ci doar le-am arătat clădirea. Cât vor cheltui turcii ține doar de ei. Noi le-am dat clădirea și ei trebuie să ne-o dea reparată, așa am convenit cu ei. Sper că în august  dl. Erdogan va veni și vom inaugura sediul renovat”, a declarat Dodon. 

Clădirea Președinției R. Moldova, deteriorată în timpul protestelor din aprilie 2009, va fi restaurată din banii Turciei de către o companie de construcții din aceeași țară. Șapte milioane de euro constituie suma donației pe care o face Turcia pentru reabilitarea instituției prezidențiale. În timp ce compania turcă și-a deschis deja o firmă la Chișinău și a demarat lucrările de reparație, șeful statului afirmă, într-un răspuns pentru ZdG, că nu cunoaște nici ce lucrări urmează a fi efectuate, nici cât constituie suma donației.

După ce i-a oferit o vacanță cu toată familia în Antalya, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acceptat solicitarea lui Igor Dodon de a repara sediul Președinției, edificiu de importanță națională, situat vizavi de Parlamentul R. Moldova, pe artera principală a capitalei, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Președintele pro-rus Dodon, cu o poziție de statalist convins și apărător al ortodoxiei, i-a cerut lui Erdogan să sponsorizeze reabilitarea clădirii în iulie 2017, în cadrul vizitei sale la Ankara. În niciuna dintre aparițiile sale publice, însă, Igor Dodon nu a spus în ce condiții președintele unui stat străin se angajează să investească bani în edificiul care găzduiește șefia unei alte țări sau ce avantaje ar obține în schimb.

Mai multe detalii citiți aici:

(doc) Donație de milioane de euro pentru reparația clădirii Președinției

Când va fi inaugurat sediul renovat al Președinției și cât va costa proiectul final