Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Comisia Internațională a Juriștilor, îngrijorată…

Comisia Internațională a Juriștilor, îngrijorată de procedura „excesiv de rapidă” prin care CC a luat hotărâri

Comisia Internațională a Juriștilor (ICJ) și-a exprimat astăzi îngrijorarea cu privire la evoluțiile recente din R. Moldova, despre care punctează că „paralizează efectiv guvernarea în țară”.

ICJ se declară deosebit de preocupată de procedura „excesiv de rapidă” prin care Curtea Constituțională a ajuns la hotărârile sale de a dizolva Parlamentul, de a suspenda președintele R. Moldova și de a-l înlocui cu prim-ministrul.

„Aceste evoluții apar pe fondul deficiențelor manifestate în independența instituțională a sistemului judiciar din R. Moldova, documentate într-un raport recent al ICJ”, se arată în comunicatul emis de entitate.

ICJ a salutat anunțarea de către Secretarul General al Consiliului Europei a faptului că Comisia de la Veneția a fost invitată să emită un aviz urgent privind criza constituțională.

Într-un răspuns remis ZdG, Comisia a confirmat primirea solicitării Secretarului General al Conisliului Europei și a precizat că va pregăti un aviz care va fi adoptat în cadrul ședinței plenare, săptămâna viitoare, pe 21 iunie. Comisia spune că nu va oferi alte comentarii înainte de adoptarea unui aviz.