Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cheltuielile de transport pentru oficialii…

Cheltuielile de transport pentru oficialii și delegațiile străine vor fi achitate din bugetul de stat

Sursa: facebook.com/dodon.igor1

Cheltuielile de transport internațional pentru oficialii sau delegațiile străine invitate la decizia Președintelui R. Moldova, Președintelui Parlamentului și Prim-ministrului, vor fi achitate din bugetul de stat. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, 14 februarie, propunerea lui Octavian Armașu, ministrul Finanțelor, de a completa Regulamentul de utilizare a mijloacelor financiare pentru deservirea delegaţiilor şi persoanelor oficiale străine. 

Astfel, oficialii și delegațiile străine invitate la decizia Președintelui R. Moldova, Președintelui Parlamentului și Prim-ministrului, cheltuielile de transport internațional avia, feroviar sau auto, pot fi suportate de partea care primește delegația. Completarea propusă are drept scop, „dezvoltarea relaţiilor cu partenerii străini, precum şi formarea unei imagini pozitive ale R. Moldova pe palierul internaţional”, se arată în proiectul de Hotărâre.

Pe 24 ianuarie, curent, cabientul de miniștri a aprobat majorarea cheltuielilor pentru deservirea delegațiilor străine. Lista cheltuielilor pentru recepția delegațiilor și persoanelor oficiale străine a fost întocmită, pe trei grupe, în funcție de persoana care conduce delegaţia străină. Astfel, există trei grupe:

Grupa I – șefi de stat, preşedinţi de parlament, prim-miniştri, șefi ai organizațiilor internaționale.

Grupa II – membri ai Guvernului, reprezentanţi ai organizaţiilor şi misiunilor internaţionale, personalităţi remarcabile în domeniul culturii, ştiinţei şi tehnicii, din societatea civilă, precum şi conducători ai companiilor şi întreprinderilor notorii.
Grupa III – viceminiştri, secretari generali de stat, secretari de stat, experţi internaţionali din cadrul unor proiecte/programe regionale şi internaţionale.

Cazarea membrilor delegaţiilor oficiale străine se va efectua în hoteluri de 5 stele pentru grupa I, hoteluri de 4-5 stele pentru grupa a II-a şi hoteluri de 4 stele pentru grupa a III-a.

În documentul semnat de Guvern se menționează că „în scopul dezvoltării relațiilor cu partenerii străini, precum și formarea unei imagini pozitive ale Republicii Moldova pe palierul internațional, se consideră necesară majorarea volumelor maxime de cheltuieli în acest scop”.

Cheltuielile au fost clasificate pe categorii , cu indicarea volumului maxim, conform grupelor de delegații:

  • mic dejun în valoare de 500-900 de lei per participant;
  • ceai, cafea, produse de patiserie, 100-200 de lei per participant;
  • activități cu caracter cultural-științific în valoare de 500-600 de lei per participant;
  • organizarea hranei în afara meselor oficiale (mese neoficiale) în valoare de 550-850 de lei per participant, pe zi;
  • flori pentru amenajarea sălii în care se vor desfăşura mesele oficiale,reuniunile şi întâlnirile oficiale în valoare de 500-1500 de lei per delegație;
  • cadouri în valoare de 800 – 3000 de lei, etc.

Foto: facebook.com/dodon.igor