Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO: CEDO așteaptă explicații de…

VIDEO: CEDO așteaptă explicații de la Guvernul RM cu privire la dosarul în care este cercetat deputatul Țuțu

La data de 20 martie curent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat Guvernului Republicii Moldova cererea pe cauza Veretca și a cerut ca, în termen de două luni, agentul guvernamental să prezinte observații cu privire la dosarul omorului lui Alexei Veretca. Acesta a fost omorât în seara de 28 aprilie 2012, în urma unui scandal care a avut loc în Codrii Orheiului.

Curtea a solicitat Guvernului să prezinte întregul dosar penal pentru examinare, să dea explicații cu privire la scoaterea de sub urmărire penală a trei inculpați care au participat la acel atac armat, inclusiv deputatul Constantin Țuțu, argumente și a informații de ce procesul penal s-a desfășurat în spatele ușilor închise, fără accesul părților vătămate și, contrar prevederilor art. 2 al CEDO, care prevede necesitatea efectuării unei anchete efective a tuturor circumstanțelor din dosar, de ce judecătorul de instrucție care a examinat încetarea urmăririi penale în privința acestor inculpați nu a informat părțile în proces despre această examinare, de ce judecătorul de instrucție a ascuns de la participanții la proces data, locul și ora examinării acestui subiect în ședința de judecată, de ce nu a expediat părților la proces copia încheierii pe care a emis-o privind scoaterea de sub urmărire penală a trei inculpați.

Roman Zado­i­nov, avocatul familiei Veretca, susţine că ver­siu­nea pe care o are PG în cadrul acestui dosar este una aberantă, care “seamănă mai mult cu o înţelegere criminală între bandiţi şi putere”. El spune că procurorii merg pe ideea precum că învinuiţii din dosar erau întâmplător la locul crimei, în drum spre Edineţ, oprinduse la “Doi Haiduci” doar pentru a bea o cafea.

Sursa Video: www.ZdG.md

Referință: Procurorii și judecătorii fac jocuri de culise în dosarul Veretca