Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Reacția avocatului lui Filat după…

Reacția avocatului lui Filat după ce CtEDO a respins cererea fostului premier

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a respins cererea lui Vladimir Filat, care s-a plâns de condițiile de detenție din penitenciar. Avocatul fostului premier menționează însă că Filat a depus mai multe plângeri, care rămân în continuare pe rolul Curții.

„În cererea sa, adresată Curții Europene a drepturilor omului nr. 11657/16, Vladimir Filat s-a plâns, printre altele, de condițiile de detenție pe durata arestării sale preventive, de încălcarea dreptului la libertate și siguranță din cauza lipsei temeiurilor de aflare în arest preventiv pe perioada judecării cauzei sale, dar și de încălcarea dreptului la viață privată”, precizează avocatul Victor Munteanu.

Apărătorul fostului premier menționează că CtEDO s-a expus doar pe capătul de cerere privind încălcarea Articolului 3 al Convenției. Astfel, Curtea a notat că persoanele care s-au plâns de condițiile din penitenciare, pot exercita o nouă procedură pentru a denunța condițiile de detenție.

„Apărarea lui Vladimir Filat a pregătit deja o cerere de chemare în judecată prin prisma noului remediu privind condițiile de detenție, care va fi depusă în următoarele zile. Decizia de astăzi a Curții nu afectează celelalte plângeri înaintate de Vladimir Filat instanței de la Strasbourg”, a mai precizat avocatul Victor Munteanu.

Vladimir Filat a fost condamnat de intanțele de judecată din R. Moldova la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. La baza condamnării fostului premier stă autodenunțul primarului de Orhei și businessmanului Ilan Șor, învi­nuit în două dosa­re privind fra­u­de­le de la Banca de Eco­no­mii a Mol­do­vei (BEM). Acesta a declarat că i-a dat lui Vlad Filat mită în valoare de 250 de mili­oane USD. În baza autodenunțului, la 15 octom­brie 2015, lide­rul PLDM a rămas fără imu­ni­tate de depu­tat, după ce pro­cu­ro­rul gene­ral, Cor­ne­liu Gurin, a soli­ci­tat acest lucru în cadrul ședin­ței Par­la­men­tu­lui. Pen­tru aceasta au votat 79 de aleși ai popo­ru­lui.

Într-un interviu pentru ZdG, avocatul Victor Munteanu a precizat că Vlad Filat a depus două cereri la CtEDO: prima vizează ilegalitățile care ar fi fost admise până la pronunțarea sentinţei în prima instanţă, iar cea de-a doua cerere, aspecte privind examinarea în instanță a dosarului. Fostul premier a invocat încălcarea dreptului la viață și siguranță, deținerea în condiții inumane și degradante, examinarea dosarului cu ușile închise.