Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările procurorului general privind acuzațiile…

Precizările procurorului general privind acuzațiile aduse de fostul șef al PA

Procurorul general al R. Moldova, Eduard Harunjen, neagă acuzațiile fostului șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, precum că ordinul prin care a fost eliberat din funcție ar fi ilegal. Eduard Harunjen susține că la baza documentului a stat voința lui Morari de a pleca și că din „deontologie colegială” nu a vorbit despre motivele acestei demisii.

Pe 14 iunie, la aproape două luni după ce a schimbat funcția de procuror-șef al PA pe cea de procuror ordinar, Viorel Morari a adresat șefului PG două scrisori.

Prin intermediul unei scrisori, acesta solicită anularea ordinului prin care la 26 aprilie a fost eliberat din funcție, invocând că documentul ar fi fost antedatat, că nu a fost consultat atunci când a fost numit într-o funcție nouă, calificând decizia drept „arbitrară” și că actul nu este contrasemnat.

Solicitat să se expună asupra acuzațiilor formulate de Viorel Morari, Eduard Harunjen a declarat că a semnat ordinul de eliberare din funcție în baza cererii de demisie a lui Morari, că la acel moment funcția de procuror în Secția unificare a practicii în domeniul reprezentării învinuirii în instanţele de judecată a PG era unica vacantă și că actul nu necesita avizarea de către șefi de subdiviziuni.

„Ordinul a fost emis de către mine și semnat în aceeași zi (26 aprilie 2019) în care am primit cererea de demisie, deoarece Viorel Morari a plecat în concediu, pe care l-a planificat cu mult timp înainte de asta. Dânsul a făcut cunoștință, oficial, cu acest ordin, când a revenit din concediu. Iată că la o lună și ceva am primit această solicitare, precum că nu este de acord”, explică Eduard Harunjen, care precizează că Viorel Morari a solicitat eliberarea din funcția de șef al PA, nu și din sistem, respectiv, era obligat să-l transfere într-o funcție vacantă de execuție, nu de conducere, care presupune angajarea prin concurs. „M-am gândit că ar fi mai corect ca dlui să fie numit într-o funcție la Procuratura Generală”, mai adaugă Eduard Harunjen.

„Niciodată nu am comunicat publicului motivele acestei cereri, fiindcă am lăsat ca acest lucru să-l facă dlui, personal, iarăși, din deontologie colegială între noi”, menționează procurorul general.

Șeful PG mai explică că nu a existat necesitatea contrasemnării ordinului din 26 aprilie și că acest lucru nu constituie o încălcare.

„Acele proiecte de ordine care implică careva cheltuieli, transferuri bănești, schimbări, deplasări sunt contrasemnate și de către șeful Direcției finanțe și logistică, pentru ca să-și poată exprima opinia privind posibilitățile financiare. (…) Dar nu este o normă imperativă. Șeful își asumă responsabilitatea. Decizia aparține șefului. Acest lucru nu înseamnă că ordinul este ilegal, dacă nu a fost contrasemnat. Raportul îl semnează o singură persoană. Este o chestiune internă care nu este neapărată și obligatorie în această situație”, susține procurorul general.

Eduard Harunjen precizează că cererea lui Viorel Morari este calificată drept contestație, respectiv, după ce va fi examinată, acestuia i se va oferi un răspuns în termenul prevăzut de lege.

Prin intermediul unei alte plângeri, Viorel Morari invocă faptul că ar fi fost supus măsurilor speciale de investigații prin urmărire vizuală și a enunțat numerele de înmatriculare ale mașinilor presupuse. Acesta afirmă că suspiciunile au apărut încă la 22-25 aprilie 2019. Morari solicită să fie verificată legalitatea efectuării măsurilor speciale de investigații, iar în cazul constatării unor ilegalități să fie pornită o investigație penală.

Sursa: deschide.md

„Nu cunosc acest caz, nu cunosc circumstanțele. Am dispus un control, pe care îl efectuează subdiviziunea specializată a Procuraturii Generale. Imediat ce vom stabili, vom decide care vor fi pașii noștri de mai departe. A fost sau nu acesta un filaj, a fost legal sau nu efectuat de autorități competente sau de alte persoane nu cunoaștem încă”, răspunde procurorul general al R. Moldova, întrebat despre circumstanțele plângerii.

Întrebat despre ancheta penală în „dosarul Tranga”, coproprietarul lanțurilor de restaurante Anddys și La Plăcinte, procurorul general spune că aceasta este în derulare.

Nu are o finalitate nici controlul inițiat de PG pentru a verifica eventuala implicare a lui Viorel Morari în preluarea afacerii de succes.

„Am implicat și alte instituții de stat abilitate cu diferite atribuții referitor la astfel de situații. Vom aștepta rezultatele și vom decide ce facem”, punctează Eduard Harunjen.

Din 14 iunie, Viorel Morari se află în concediu pentru 140 de zile.