Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   La Moscova a fost emis…

La Moscova a fost emis un mandat de arestare pe numele lui Plahotniuc. Se cere extrădarea acestuia în Rusia

Instanța de judecată din Tver, Moscova, a emis un mandat de arest pe numele fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în absența acestuia. Plahotniuc este acuzat de organizarea unui grup criminal, iar acuzatorul de stat a solicitat extrădarea acestuia în Federația Rusă, scrie TASS.

Potrivit presei rusești, la Moscova, Plahotniuc a fost reprezentat de avocata Daria Konstantinova, care a declarat în instanță că clientul său este nevinovat.

Plahotniuc, acuzat de scoaterea ilegală din Rusia a peste 37 de miliarde de ruble

Vlad Plahotniuc și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon au fost acuzați în februarie 2019 de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) din Federația Rusă că ar fi creat un grup criminal prin intermediul căruia au sustras, în perioada 2013-2014, peste 37 de miliarde de ruble din Rusia.

În cursul anchetei penale, angajații Departamentului de Investigații din cadrului Ministerului de Interne din Rusia, ar fi stabilit că Plahotniuc și Platon au creat un grup criminal internațional pentru a efectua tranzacții valutare ilegale la scară largă.

„Pe parcursul anilor 2013-2014, membrii grupului criminal, invocând motive false și prezentând documente falsificate, au transferat bani în valută străină din băncile rusești „Zapadnîi” și „Ruskii Zemelnii” în conturile create la „Moldindconbank”, dar și în conturile altor organizații internaționale, prin operațiuni valutare ilegale. Numerarul primit în ruble rusești a fost retras din conturile corespondente ale băncilor ruse în BC Moldindconbank S.A., în baza unor decizii false ale instanțelor din Republica Moldova în favoarea persoanelor fizice și juridice străine”, preciza MAI rus.

Autoritățile din Rusia susțin că în cadrul acestei anchete, la 8 februarie a fost reținut Alexandru Korkin, fost acționar la Victoriabank. O altă persoană implicată în acest caz este Alexandru Grigoriev, considerat co-proprietar al mai multor bănci: Ruskii Zemelnîi Bank, Banca de Transport, Zapadnîi. În prezent, Grigoriev este judecat pentru fraudă.

Dosar de contrabandă și punere în circulație a drogurilor 

Departamentul de investigații al MAI din Federaţia Rusă, a pornit o cauză penală în privința liderilor și membrilor unei grupări criminale transnaționale, care au organizat un canal de trafic de droguri în proporții deosebit de mari. Hașișul din Africa de Sud urma să fie adus în țările CSI, tranzitând statele Uniunii Europene, și care urmau a fi comercializate ilegal inclusiv pe teritoriul Federației Ruse.

Organizația criminală a fost creată în perioada iunie-august 2012, condusă de Oleg Pruteanu și alte persoane din R. Moldova şi Regatul Spaniei.

MID-ul rusesc susține că în timpul investigațiilor a fost depistat faptul că fostul președinte PD, Vlad Plahotniuc, „având posibilitatea să influențeze asupra situației politice din stat și asupra organelor puterii în stat, influențând oamenii care i se opuneau și în scop personal de îmbogățire, a intrat în complicitate cu liderii grupărilor criminale din R. Moldova care se aflau în poziții de top ale ierarhiei criminale”, se arată în comunicat.

Contactat telefonic, Efrim Roșca, din cadrul casei de avocatură „Efrim, Roșca și Asociații”, care a preluat mandatul de reprezentare avocațială a lui Plahotniuc, a declarat că nu este împuternicit să comenteze această situație.