Principală  —  IMPORTANTE   —   Raportul „Open Dialog”. „Probele” Comisiei…

Raportul „Open Dialog”. „Probele” Comisiei PD, PSRM şi PPEM

Câteva bilete de avion pentru liderii partidelor de opoziţie din R. Moldova şi „două mii de dolari americani transferaţi către o companie din R. Moldova, administrată de persoane afiliate Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr”, sunt cele mai importante dovezi acumulate de Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de imixtiune în politica internă a R. Moldova a Fundaţiei „Open Dialog”. Acestea însă au fost suficiente ca membrii Comisiei să afirme că cele mai importante partide din opoziţia extraparlamentară de la Chişinău sunt „finanţate din bani suspecţi”, acumulaţi de fundaţia poloneză.

Textul raportului Comisiei parlamentare, publicat aproape integral de portalul www.deschide.md, a fost analizat de ZdG. El abundă în limbaj acuzator şi verdicte în adresa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA).

De la finanţarea „dubioasă” a FOD – la relaţiile cu R. Moldova

Raportul Comisiei parlamentare, compusă din şase deputaţi (3 de la PDM, 2 de la PSM şi 1 de la PPEM), este expus pe 34 de pagini, unele dintre ele purtând parafa „confidenţial”. În prima parte a raportului se spune că Fundaţia „Open Dialog” (FOD) ar fi primit, în ultimii ani, mai multe finanţări suspecte, inclusiv de la firme care aveau conexiuni cu R. Moldova sau cu Veaceslav Platon, condamnat în dosarul fraudelor bancare, dar şi că fundaţia ar avea legături cu serviciile secrete ruseşti. Pe lângă zeci de firme, în textul raportului sunt menţionate mai multe articole din presa naţională sau internaţională, pe care membrii Comisiei le prezintă drept probe. Una peste alta, după ce s-a discutat despre finanţarea FOD, membrii Comisiei s-au referit şi la relaţiile sale cu R. Moldova, constatând că acesta s-a interesat de situaţia de la Chişinău abia la câteva luni de la reţinerea lui Veaceslav Platon.

Igor Vremea, președintele Comisiei

De la prezentarea relaţiilor FOD-R. Moldova s-a trecut la dezvăluirea aşa ziselor dovezi despre legăturile Fundaţiei cu cele două partide de opoziţie, PAS şi PPDA. „În procesul investigaţiilor desfăşurate de serviciile R. Moldova, realizată împreună cu partenerii externi, s-a constatat transferul direct spre R. Moldova, la 11 mai 2017, a sumei de 2000 USD de la „Silk Road Biuro Analiz i Informacji” (afiliată FOD, n.r.) către o companie din R. Moldova administrată de persoane afiliate Partidului Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”, se spune în raport, aceasta fiind una dintre probele comisiei.

Biletele de avion şi „alte” finanţări care nu au legătură cu FOD

O altă aşa zisă dovadă la care au făcut referire membrii Comisiei o constituie conferinţa organizată şi finanţată de FOD, care s-a desfăşurat la Bruxelles, în mai 2017, şi la care au participat, printre alţii, Maia Sandu şi Andrei Năstase. Şi Alexandru Machedon, prezentat de membrii Comisiei drept „un apropiat” al liderului PPDA, Andrei Năstase, fost şef al staff-ului său în alegerile locale din 2017, ar fi beneficiat de un bilet de avion în decembrie 2016, plătit de FOD. Cam atât. Doar că, pentru a da o şi mai mare pondere raportului, membrii Comisiei au solicitat de la Comisia Electorală Centrală (CEC) informaţii legate de alte posibile finanţări din afară a celor două partide de opoziţie.

Prin răspunsul CEC s-a stabilit că „există şi alte organizaţii neguvernamantale străine care au acoperit cheltuile de deplasare în scopul participării reprezentanţilor partidelor politice din R. Moldova”, fiind oferit drept exemplu Institutul Republican International (International Republican Institute) care ar fi acoperit costurile pentru o deplasare a preşedintei PAS în 2017, Congresul puterilor locale şi regionale al Europei, care ar fi suportat cheltuielile de deplasare pentru doi consilieri locali – reprezentanţi ai Partidului Politic Partidul Nostru la Strasbourg, în 2017 şi Fundaţia Konrad Adenauer (Konrad Adenauer-Stiftung), care ar fi acoperit costurile pentru câteva deplasări ale preşedintei PAS, Maia Sandu, în 2017.

Membrii Comisiei s-au referit şi la alte două finanţări recente ale PAS, care nu au legătură cu FOD, dar despre care CEC susţine că ar constitui încălcări ale legislaţiei electorale.

Afirmaţiile acuzatoare din raport: „Unii actori ai scenei politice din R. Moldova s-au lăsat atraşi şi înregimentaţi în activităţi diversioniste”

De la aşa zisele probe din raport s-a trecut, subit, la generalizări şi afirmaţii. „Încurajată de susţinerea actorilor politici de la Chişinău pe care-i sponsorizează, FOD aplică o nouă lovitură diversionistă R. Moldova”, este un pasaj din raport. Apoi urmează câteva concluzii: „Kozlowska s-a implicat tot mai pregnant în procesele politice şi treburile interne ale R. Moldova. Astfel, din banii obţinuţi pe căi suspecte, FOD a finanţat participarea unor lideri politici şi din societatea civilă la şedinţe, conferinţe, etc, care aveau drept scop promovarea intereselor finanţatorilor săi”. Sau „în perioada dezbaterilor despre schimbarea sistemului electoral în R. Moldova, Kozlowska şi fundaţia sa au făcut lobby deschis în cadrul structurilor europene pentru a susţine poziţia PPDA şi PAS, partide care au beneficiat de finanţarea FOD”.

„Unii actori ai scenei politice din R. Moldova s-au lăsat atraşi şi înregimentaţi în activităţi diversioniste desfăşurate de Ludmila Kozlowska şi FOD, îndreptate împotriva R. Moldova, orchestrate şi finanţate de servicii speciale străine. Nu poate fi confirmată sau infirmată conştientizarea de către aceştia a rolului, locului şi adevăratele scopuri ale FOD şi Ludmila Kozlowska, consecinţelor pentru R. Moldova, dar nu pot fi stabilite nici intenţiile reale ale acestor actori politici din R. Moldova. PAS şi PPDA şi liderii acestora au beneficiat de finanţări ilegale din partea FOD şi nu au declarat în mod corespunzător aceste finanţări. Se constată o implicare tot mai activă a asociaţiilor obşteşti străine sau autohtone cu finanţare străină în finanţarea directă şi indirectă a activităţilor partidelor politice, de influenţare a opţiunilor politice, acţiuni care încalcă flagrant legislaţia în vigoare”, se mai spune în raport, care urmează să fie transmis organismtele internaţionale, dar şi Procuraturii Generale. Printre recomandările membrillor Comisiei către organele de drept se numără solicitarea de a investiga acţiunile persoanelorm vizate „prin prisma infracţiunii de trădare de patrie, spionaj, cu tragerea la răspundere conform legii”. Conform Codului Penal, infracţiunea de trădare de patrie şi spionaj se pedepseşte cu închisoare pe un termen cuprins între 12 şi 20 de ani.

Precizăm că, ultimele sondaje arată că blocul electoral anunţat de PPDA şi PAS reprezintă singura forţă extraparlamentară care are şanse să acceadă în viitorul Parlament, alături de PDM şi PSRM, după alegerile din 24 februarie 2019.

Maia Sandu, președinta PAS:

„Este o minciună crasă aserțiunea precum că PAS ar fi beneficiat de finanțare din partea FOD. Maia Sandu a fost invitată de către un grup de europarlamentari în frunte cu doamna Anna Fotyga, membru al Grupului Conservatorilor și Reformatorilor la un eveniment public organizat în cadrul Parlamentului European. În invitația expediată de doamna Anna Fotyga era indicat că respectivul eveniment în cadrul Parlamentului European este organizat împreună cu FOD(a prezentat un screenshot al invitației). A spune că acceptarea invitației a 5 europarlamentari, reprezentând aproape toate grupurile politice din Parlamentul European, de a participa la un eveniment public în cadrul Parlamentului European organizat împreună cu FOD reprezintă finanțare a PAS-ului de către FOD este, pe de o parte, o aberație, iar, pe de altă parte, este un afront față de europarlamentarii care au făcut invitația respectivă, față de Parlamentul European care a fost organizatorul acestui eveniment și, finalmente, față de Uniunea Europeană. Conștientizând cât de „subțire” este totuși „rechizitoriul”, regimul a hotărât să-l „îngrașe”. Dar în lipsa vreunor fapte și probe pe care le-ar putea imputa Maiei Sandu sau PAS-ului, s-au scris tot felul de inepții care, la drept vorbind, cu greu pot fi comentate.

Cu privire la acoperirea unor cheltuieli de deplasare ale Maiei Sandu de către fundații de genul Institutul Republican International (IRI) și Fundația Konrad Adenauer (KAS). În primul rând, acoperirea unor costuri de acest gen se practică în toate țările lumii, inclusiv în statele dictatoriale – de exemplu, chiar și liderii opoziției din Rusia și Bielorusia beneficiază de acoperirea cheltuielilor de deplasare în străinătate din partea unor fundații străine. În al doilea rând, de astfel de finanțări beneficiază inclusiv exponenții acestui regim – de pildă, vizita lui Marian Lupu descrisă în pagina care urmează a fost finanțată de asemenea de către KAS. Un alt exemplu sunt biletele de avion pentru recenta vizită a finului Candu în SUA, care au fost achitate de către Atlantic Council, un ONG respectabil din SUA (facem abstracție că banii au venit din partea lui Vaja Jhashi, un personaj din anturajul lui Plahotniuc care controlează companii deținute de cetățeni ruși). Există o multitudine de alte exemple în care exponenți ai Partidului Democrat și ai altor partide au fost la evenimente organizate de fundații politice străine, costurile participării fiind acoperite de către organizatori”.

Citiți AICI răspunsul integral oferit de Maia Sandu pentru ZdG

Andrei Năstase, președinte PPDA:

Foto: privesc.eu

„După ce le-au capturat oamenilor țara, au saracit-o și au transformat-o într-o spălătorie a mafiei rusești, au sarăcit oamenii, furându-le contribuțiile de miliarde la rezervele valutare, le-au alungat părinții, frații, surorile peste hotare, după ce iau intoxicat cu minciuni cu case inexistente, cu zeci de mii de sirieni, astăzi bandiții de la guvernare au hotărât să-i mai insulte o dată, să-i mai scuipe o dată în suflet, iar pe lângă ei și pe partenerii externi ai țării noastre. Și fac asta prin intermediul terorismului intelectual, a spălării de creiere, a intoxicării și manipulării opiniei publice, inclusiv prin intermediul Parlamentului Moldovei, astăzi cea mai discreditată instituție din această țară.

Sunt sigur că R. Moldova are cei mai înțelepți oameni de pe acest pământ, capabili să discearnă, să-și identifice și să-și sancționeze călăii, iar temele false cu care Plahotniuc și camarila lui vor să sufoce spiritul poporului nostru și înscenările pe care săptămânal le pune la cale împotriva celor pe care nu-i poate speria, teroriza, manipula sau cumpăra nu fac altceva decât să înfurie milioane de oameni, să-i determine să iasă la vot și să trimită în pușcărie toată această „armată de ocupație!”

Concluziile Comisiei ilegale de anchetă din Parlament nu reprezintă decât o altă sinistră încercare de manipulare publică și o construcție de fundal pe baza căruia, dar și a altor inepții, Plahotniuc intenționează să mă excludă personal din procesul electoral. Și în acest sens a constituit recent un grup special de personaje din structurile sale paramilitare și de stat. În speța participării mele în calitate de apărător al drepturilor omului, în fapt am acceptat invitația unor europarlamentari în frunte cu doamna Anna Fotyga, membru al Grupului Conservatorilor și Reformatorilor și președinte al subcomitetului Parlamentului European pentru securitate și Apărare  la un eveniment public organizat în cadrul Parlamentului European.

În R. Moldova, marii beneficiari al acestei practici sunt exponenții partidulul condus de marele hoț și spălător de miliarde de dolari, Plahotniuc, finul său, Candu sau Lupu. Adevărul nu poate fi înscenat, iar la viitoarele alegeri oamenii vor alege adevărul și vor rade de pe fața Pământului această „armată de ocupație” a lui Plahotniuc și toată garnitura lui de colaboraționiști! Drumul spre libertate a poporului nostru nu mai poate fi oprit! De nimeni, de nimic, de nici o altă înscenare, iar votul pe care îl vor da moldovenii, singuri, în cabinele de vot, pe 24 februarie, nu va fi altceva decât alegerea dintre adevăr și minciună”.

Ludmila Kozlowska, preşedinta Open Dialog (FOD):

„Aşa zisa „comisie” parlamentară slujeşte exclusiv mecanismului de discreditare şi manipulare a opoziţiei şi societăţii civile din Moldova în ajunul alegerilor. Aşa numita „comisie” este compusă exclusiv din deputaţi controlaţi de Vlad Plahotniuc (şi Dodon). Toate acuzaţiile privind finanţarea lui Platon sunt ficţiuni, iar lista sponsorilor Fundaţiei este publicată pe site-ul nostru. Anturajul lui Plahotniuc trăieşte şi se finanţează din contul cetăţenilor R. Moldova care plătesc impozite. Nu permiteţi să fiţi călcaţi în picioare. Raportul este o agonie la critica dură a Parlamentului European adusă regimului Plahotniuc”. (sursa: facebook/Ludmila Kozlowska)

Pavel Postică, director de programe, Asociația Promo-Lex:

„Din punctul meu personal de vedere, trebuie să ţinem cont de faptul că această Comisie este un organ politic, nu unul de drept, de la care să cerem o imparţialitate de 100%. În context, este evident că preferinţele politice ale membrilor Comisiei, cumva, sunt evidenţiate în raport. Adică, când e vorba de oponenţi, ei au dat nume, probe şi denumiri de partide, fiind vizaţi şi Andrei Năstase, şi Maia Sandu, şi alţi susţinători ai lor. În contrast, când e vorba de încălcări legate de finanţarea partidelor, ei vorbesc la general, nu dau nume. De exemplu, făcând referire la rapoartele Promo-Lex, ei au luat din ele doar ce le convenea. Cumva, făcând analogie cu justiţia, aş spune că această Comisie a făcut un fel de justiţie selectivă, în sensul în care ei au criticat toţi oponenţii lor, iar atunci când a fost vorba de încălcări inclusiv ale partidelor din care ei fac parte, nu au dat niciun nume… Partea bună a raportului e că, oricum, Comisia a scos în evidenţă aspectele rele ce ţin de finanţarea partidelor politice. Ele sunt în constatările şi recomandările Comisiei. Totodată, au recunoscut că CEC nu face faţă provocării de monitorizare a finanţării partidelor. Chiar dacă se referă la bilete de avion, trebuie să admitem că şi ele reprezintă un fel de finanţare indirectă a partidelor, un lucru de fapt interzis. Aceste aspecte le-am menţionat şi noi anterior. Sunt însă mai multe partide care au beneficiat de asemenea servicii”.