Principală  —  IMPORTANTE   —   Prim-ministra R. Moldova, întrevedere cu…

Prim-ministra R. Moldova, întrevedere cu directorul general adjunct al FMI. Natalia Gavrilița: „R. Moldova mizează în continuare pe sprijinul FMI, pentru a avansa pe agenda de transformare a țării”

Situația actuală din R. Moldova și acțiunile întreprinse de autorități pentru gestionarea eficientă a crizelor generate de războiul din Ucraina au fost discutate marți, 14 iunie, la întrevederea prim-ministrei Natalia Gavrilița cu Kenji Okamura, directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI).

Potrivit unei note informative a Guvernului, părțile au menționat că țara noastră trece printr-un lanț de crize complexe și extrem de costisitoare din punct de vedere financiar și al bunăstării oamenilor, iar pentru a răspunde acestor provocări Guvernul are nevoie în continuare de susținerea comunității internaționale.

În cadrul declarațiilor de presă comune, prim-ministra și-a exprimat recunoștința pentru recenta decizie a FMI de a suplimenta asistența financiară destinată țării noastre. Potrivit Executivului, banii primiți adițional vor ajuta R. Moldova să-și sporească reziliența economică și să depășească consecințele conflictului armat din țara vecină.

„Am răspuns și vom răspunde în continuare acestor riscuri cu maximă responsabilitate. În acest sens, asistența tehnică și financiară acordată de FMI ne este de un real ajutor. Programul de reforme economice cu FMI, anunțat în septembrie anul trecut, ne-a ajutat să consolidăm și încrederea altor parteneri. Mă bucur că am reușit să dezvoltăm colaborări importante cu partenerii noștri, chiar și în aceste perioade dificile pentru toată lumea”, a spus Natalia Gavrilița.

În context, prim-ministra a subliniat că R. Moldova mizează în continuare pe sprijinul FMI, pentru a avansa pe agenda de transformare a țării, și a punctat că Guvernul rămâne ferm angajat în procesele de reformare a sectoarelor cheie și accelerarea creșterii economice.

La rândul său, directorul general adjunct al FMI, a apreciat înalt acțiunile ferme ale autorităților de la Chișinău în ceea ce privește politica bugetară și cea monetară pe fondul circumstanțelor dificile legate de război și inflația înaltă. Totodată, oficialul a subliniat că subvențiile pentru resursele energetice și majorările de pensii au fost benefice pentru sprijinirea celor mai vulnerabile persoane.

„Republica Moldova merită un sprijin puternic din partea comunității internaționale. Noi, cei de la Fondul Monetar Internațional, suntem mândri să fim alături de țara voastră, să sprijinim eforturile Guvernului și să aprofundăm în continuare cooperarea noastră excelentă”, a spus Kenji Okamura.

Pe 13 iunie, directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kenji Okamura a avut o întrevedere și cu președinta R. Moldova, Maia Sandu. În cadrul întrevederii, interlocutorii au vorbit despre principalele provocări cu care se confruntă economia R. Moldova în contextul regional incert, despre criza energetică și despre creșterea prețurilor.

Potrivit unei note informative a Președinției, șefa statului a apreciat sprijinul de care țara noastră a beneficiat de-a lungul anilor din partea FMI, precum și faptul că, recent, a fost agreată majorarea pachetului financiar pentru R. Moldova, ca răspuns la noile realități generate de războiul din Ucraina.

Șefa statului, întrevedere cu directorul general adjunct al FMI. Președinția anunță subiectele care au fost discutate