Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Numărul serviciilor publice digitale va…

Numărul serviciilor publice digitale va crește în anul 2023

Imagine simbol

Crearea unui centru de predare și învățare la distanță în cazul școlilor care duc lipsă de profesori, disponibilitatea actelor de studii disponibile în format electronic, dar și digitalizarea fișelor medicale și a rețetelor fac parte din planul de digitalizare a Guvernului pentru anul 2023.

Mărirea numărului de servicii de stare civilă, de asistență socială, servicii cadastrale, din domeniul transporturilor, precum și caziere contravenționale și judiciare care vor putea fi accesate online sunt prioritatea pentru acest an a Agenției de Guvernare Electronică (AGE), Agenției Servicii Publice (ASP) și Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), toate din subordinea vicepremierului pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, se anunță într-un comunicat. 

În cazul localităților rurale, va avea loc extinderea rețelei de centre unificate de prestări servicii, care au ca scop alfabetizarea digitală a persoanelor care necesită ajutor sau ghidare. De la 17 centre ce activează în prezent la sate, se propune ca numărul acestora să ajungă la peste 80. Aceste acțiuni fac parte din Planul Guvernului pentru anul 2023, supus joi, 19 ianuarie, consultărilor publice. La dezbatere au fost prezenți reprezentanți ai societății civile, companiilor private de profil, ai partenerilor de dezvoltare. 

„În curând, actele de studii de orice tip vor putea fi disponibile și în format electronic, cu aceeași valoare juridică. La fel în domeniul educației, se lucrează la crearea unui centru de predare și învățare la distanță în cazul școlilor care duc lipsă de anumiți profesori. În sănătate se caută soluții pentru digitalizarea fișelor medicale și a rețetelor, iar în justiție, în anul curent, va începe digitalizarea serviciilor oferite de notari, la început pentru un registru al procurilor, totodată va fi fi creat un registru al interdictiilor”, anunță aceeași sursă.

„Tehnologiile au pătruns în toate domeniile, cu atât mai mult în administrația publică, cea care își

dorește transparență, eficiență și beneficii pentru cetățeni, care deseori sunt nevoiți să facă multe drumuri la anumite ghișee aflate în centrele raionale. Transformarea digitală este o preocupare colectivă a întregului Cabinet de Miniștri”, a declarat vicepremierul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu.

Oficialul a adăugat că printre prioritățile sale din acest an figurează „aprofundarea cooperării cu România și schimbul de instrumente și aplicații digitale. R. Moldova este mai avansată la unele capitole și poate împărtăși din experiența sa”, a menționat Iurie Țurcanu. La rândul ei, ”România stă mult mai bine la capitolul securitate cibernetică, domeniul în care Guvernul de la Chișinău are nevoie de fortificare”, a reiterat oficialul.