Principală  —  Ştiri  —  Social   —   AAC: „Spaţiul aerian al R.…

AAC: „Spaţiul aerian al R. Moldova va fi închis parțial în perioada 1-2 iunie”

Sursa: Chisinau International Airport, Moldova/Facebook

Spațiul aerian al R. Moldova va fi închis parțial în perioada 1-2 iunie 2023, anunță Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a R. Moldova. Potrivit unui comunicat al instituției din 16 februarie, decizia a fost luată în scopul „asigurării siguranței și securității aeronautice” în data de 1 iunie 2023, când R. Moldova va găzdui 47 de șefi de state și de guverne la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE).

AAC menționează că Comisia Interdepartamentală pentru Managementul Spațiului Aerian a decis limitarea utilizării spațiului aerian național în perioada 1 iunie ora 07:00 – 2 iunie ora 07:00.

„Autoritățile naționale implicate în procesul de organizare a summitului, evaluează în mod constant utilizarea spațiului aerian în contextul organizării summitului și vor asigura informarea populației în timp util”, se arată în comunicatul AAC.

Reuniunea CPE va avea loc pe data de 1 iunie 2023, la Chișinău. O invitație oficială în acest sens a fost semnată de președinta R. Moldova, Maia Sandu, și președintele Consiliului European, Charles Michel, și a fost expediată în luna ianuarie 2023 șefilor de stat și de guvern ale țărilor participante.

La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene.

„Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene”, se arată în comunicatul publicat anterior de Președinție.

Comunitatea Politică Europeană a fost creată anul trecut, la inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron. Prima reuniune a CPE a avut loc la Praga în octombrie 2022.