Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ramona Mănescu: „Începând cu primăvara…

Ramona Mănescu: „Începând cu primăvara anului 2020, gazoductul Iași-Ungheni va fi operațional sută la sută”

Gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău va fi funcţional până în primăvara anului 2020. Declarația a fost făcută astăzi, 9 octombrie, într-o conferință de presă de către ministrul Afacerilor Externe al României (MAE), Ramona Mănescu, care efectuează o vizită la Chișinău.

„Parteneriatul strategic privelegiat între R. Moldova şi România are ca obiectiv principal sprijinul pe care noi în continuare îl acordăm şi îl considerăm foarte important în parcursul european al R. Moldova. Urmează să vizităm şantierul gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău care va fi operaţional deja în primăvara anului viitor sută la sută, de aceea noi depunem toate eforturile ca acest proiect să fie dat în exploatare în cel mai scurt timp”, a declarat Ramona Mănescu.

Potrivit ministrei, România este gata să ofere asistență și expertiză R. Moldova pentru soluționarea problemei transnistrene.

„Am reiterat relevanța majoră pentru România a reglementării conflictului din regiunea transnistreană cu respectarea integrității teritoriale și a suveranității R. Moldova, dar mai ales cu respectarea vectorului pro-european. Desigur că R. Moldova este suverană în a luat decizii. Noi stăm la dispoziție pentru orice tip de asistență și expertiză pe care o putem acorda prietenilor și partenerilor noștri”, a declarat Ramona Mănescu.

Totodată, potrivit ministrului român, „Bucureştiul rămâne a fi cel mai sincer şi sigur partener pentru Chişinău, atât în regiunea Mării Negre cât şi în cadrul Uniunii Europene.

La rândul său, Nicu Popescu, ministrul moldovean de Externe, a afirmat că a discutat cu oficialul român despre accelerarea contrucţiei unei infrastructuri comune care să „ancoreze R. Moldova în spaţiul european şi mai ferm prin construcţie de poduri, gazoducte dar şi interconectări în domeniul telecomunicaţiilor.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), oficialul român va avea, de asemenea, o întrevedere cu prim-ministra R. Moldova, Maia Sandu.

Tot astăzi, 9 octombrie, va fi semnată şi o foaie de parcurs comună referitor la domeniile de cooperare prioritară prin care, potrivit ministrului de Externe moldovean, România va oferi şi mai multă asistenţă unor proiecte concrete de dezvoltare a R. Moldova.

Programul mai prevede vizitarea șantierului de construcții la branșamentul Ungheni-Chișinău al gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău și vizitarea Sălii cu Orgă.

FOTO: captură ecran/ privesc.eu