Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Presa din România face o…

Presa din România face o comparaţie între Ponta şi Gaburici: Moldovenii au motive să urle

M-am uitat azi la conferinţa premierului moldovean, Chiril Gaburici, cu Victor Ponta şi, în ciuda zâmbetelor largi, imaginea mi s-a părut pur şi simplu una tristă. Dacă noi suntem frustraţi că avem un premier care a plagiat, pe urmă a negat, după care a anunţat că renunţă la titlu, moldovenii au motive să urle. Ştiţi cine este premierul lor, omul care ar trebui să îi păzească de Rusia şi să îi apropie de Europa? Pe scurt, acest Chiril Gaburici nu a luat BAC-ul pentru că nu s-a mai prezentat la ultimele două probe, a primit diploma de licenţă la 28 de ani – la 9 ani de la începerea primei facultăţi -, a terminat masteratul la 35 de ani şi acum, căci viaţa fără doctorat e pustiu (sic!), este şi doctorand.

Premierul Victor Ponta a mers azi la Chişinău, unde s-a întâlnit cu omologul lui, Chiril Gaburici, subiectul principal fiind semnarea memorandumului de înţelegere pentru interconectarea reţelelor de gaze naturale şi energie electrică. E o zi bună pentru o vizită oficială românească în Moldova. Este un gest simbolic să îi ai pe premierul României la Chişinău şi pe preşedinte la Riga în ziua summitului Parteneriatului Estic, care are loc în Letonia. Pentru a înţelege miza acestui summit, trebuie doar să ne amintim că ultima reuniune de acest fel, cea de la Vilnius, a „continuat” cu EuroMaidanul şi, pe urmă, cu războiul ruso-ucrainean.

Tocmai în contextul evenimentelor post-Vilnius, România şi-a intensificat lobby-ul pentru a ajuta R. Moldova, considerată performerul Parteneriatului Estic, să beneficieze de un tratament diferenţiat din partea UE, în baza principiului „more for more”. Cu alte cuvinte, mai multe reforme, mai multe beneficii. Totuşi, în ciuda succeselor de anul trecut, cu liberalizarea regimului vizelor şi semnarea şi ratificarea Acordurilor de Asociere şi Liber Schimb, Moldova trece printr-o perioadă extrem de periculoasă şi riscă o regresie. Are un guvern cu poleială pro-europeană, dar la mâna comuniştilor. Propaganda rusească este extrem de eficientă, în vreme ce „omoloaga” europeană încă este în căutare de vorbitori de rusă pentru Servicul de Acţiune Externă. Reformele s-au împotmolit în nămolul politic şi se îngroapă în corupţie. Oamenii sunt dezamăgiţi, frustraţi şi sătui să stea pe loc după ce au văzut că se pot mişca. Recent, s-a aflat că trei bănci din Moldova sunt responsabile pentru dispariţia fără urmă şi în doar câteva zile a unui miliard de dolari, adică circa 12% din PIB-ul ţării – raportul este incredibil, puteţi să îl vedeţi AICI. Există un alt scandal, despre spălarea, cu complicitatea unor judecători, a aproximativ 20 de miliarde de dolari, aparţinând unor entităţi ruseşti. Moldovenii au ieşit în stradă, dar fără prea multe speranţe că au pe cine da jos şi pune în loc.

Nici nu este nevoie de cine ştie ce analize pentru a înţelege de ce „premianta” Parteneriatului Estic trece acum printr-o criză foarte periculoasă şi uşor de exploatat de Rusia. M-am uitat azi la conferinţa premierului moldovean, Chiril Gaburici, cu Victor Ponta şi, în ciuda zâmbetelor largi, imaginea mi s-a părut pur şi simplu una tristă. Dacă noi suntem frustraţi că avem un premier care a plagiat, pe urmă a negat, după care a anunţat că renunţă la titlu, moldovenii au motive să urle. Ştiţi cine este premierul lor, omul care ar trebui să îi păzească de Rusia şi să îi apropie de Europa? Un individ pe numele căruia a fost deschisă, luna trecută, o anchetă penală pentru fals în actele de studii. Pe scurt, acest Chiril Gaburici, venit la guvernare din partea PLDM, nu a luat BAC-ul pentru că nu s-a mai prezentat la ultimele două probe, a primit diploma de licenţă la 28 de ani – la 9 ani de la începerea primei facultăţi -, a terminat masteratul la 35 de ani şi acum, căci viaţa fără doctorat e pustiu (sic!), este şi doctorand. Nu este clar cum a ajuns la facultate, căci toate documentele lui de studiu au fost ridicate de anchetatori, iar şcolile prin care spune că a trecut nu au fost foarte dornice să clarifice situaţia în faţa jurnaliştilor.

El susţine (conform unui interviu pentru emisiunea În Profunzime, de la PRO TV Moldova) că a fost admis la facultate cu actul eliberat de şcoala din satul natal, Logăneşti. Aici, însă, a făcut doar 9 clase şi nu avea cum să intre la facultate, conform presei de peste Prut. Procuratura Generală a Republicii Moldova spune, însă, că Gaburici are un document de absolvire a 11 clase. Problema este că acest document are pe ştampilă un nume pe care şcoala nu avea să îl primească decât şase ani mai târziu. Aşa s-a ajuns la ancheta penală privind falsul în declaraţii. Nici profesorii sau colegii de generaţie nu îşi amintesc să îl fi avut vreodată coleg pe actualul premier moldovean.

Chiar dacă nu e clar cum, cert este că Gaburici a intrat, în 1995, la Academia de Studii Economice din R. Moldova, de unde s-a transferat după trei ani la Universitatea Slavonă, o instituţie care nu a primit licenţă decât la un an de când i-a dat diploma lui Gaburici – care diplomă a venit abia în 2004, deci la 9 ani de la admiterea la facultate, după cum arată o investigaţie a Ziarului de Gardă, publicaţia care a descoperit problemele din CV-ul noului premier.

Deşi educaţia lui are probleme mult mai mari decât asta, merită amintit şi că a fost exmatriculat de trei ori din trei instituţii de învăţământ diferite. În CV-ul publicat pe site-ul Guvernului, nu a trecut niciun an, pentru a se feri de ruşinea aritmeticii. Totuşi, se laudă cu următoarele performanţe: Doctor Honoris Causa – diploma obţinută în cadrul “International Informatization Academy UN Associated Member in General Consultative Status with the Economic and Social Council of the United Nations Branch of Moldova” – de fapt, este un nume pompos pentru o asociaţie cu sediul în Canada, specializată în dezvoltarea tehnologiilor informaţionale. Titlul, care nu înseamnă nimic din punct de vedere academic, i-a fost acordat lui Gaburici în calitate de reprezentant al Moldcell, parte a TeliaSonera – practic, singurul loc de muncă înainte de a deveni premier. Interesant de remarcat este că, în acelaşi CV, Gaburici este, în 2015, încă în funcţia de director al Azercell (tot Teliasonera) din Azerbaidjan. Al doilea punct al formării lui este acesta: Telecoms Academy Training Excellence, Mini MBA Telecoms, Training personalizat în comunicare interpersonală, ISOC, Londra, Marea Britanie – este, de fapt, un training de cinci zile, care costă acum între 4.500 şi 5.000 de euro (detalii AICI)

Moldova s-a dus la Riga sperând să obţină un „bonus” pentru eforturile din ultimii doi ani, un loc mai bun la masă. Câtă vreme va fi condusă de un asemenea prim-ministru, fără credibilitate în ţară sau în afara ei, scaunul va fi mereu prea mare. „Mi-aduc aminte în urmă cu trei ani începutul mandatului meu. Dânsul are o situaţie şi mai grea decât mine”, a spus Victor Ponta azi, în conferinţa comună cu Chiril Gaburici. Este adevărat. Până şi minciunile sunt mai mari.

Autor: Alina Matis, sursa: Gandul.info