Ministrul de Externe al Olandei pentru ZdG: Jurnaliștii de investigație trebuie să aibă libertatea de a monitoriza politicienii
Ministrul de Externe al Olandei, Bert Koenders, a oferit un scurt interviu Ziarului de Gardă cu privire la libertatea presei și importanța jurnalismului de investigație într-o societate democratică.
ZdG: Cât de important este jurnalismul de investigație pentru o societate atât de dezvoltată și democratică, cum e cea olandeză?
BK: Pentru mine, ca și ministru, e bine să știu că sunt monitorizat, verificat, că oamenii cunosc activitatea ministerului pe care îl conduc. Știm că suntem mereu expuși în mass-media, nu e ușor pentru noi ca persoane private, dar știm că este necesar ca orice persoană publică și orice act public să fie expus în presă.
ZdG: Totuși, uneori jurnaliștii sapă prea adânc, merg prea departe și mulți politicieni se arată deranjați. V-ați gândit vreo dată că ar trebui limitate acțiunile reporterilor de investigație?
BK: Nu pot spune că mie, ca și oricărei altei persoane publice, mi-ar place criticismul. Dar știu că monitorizarea actului public e singura cale de a funcționa întrun stat democratic. Dacă cetățenii nu cunosc ce se întâmplă, dacă ei nu primesc semnale că ceva nu merge bine, situația nu se va îmbunătăți. Acesta este un aspect. Al doilea, este că presa trebuie fie independentă și corectă. Trebuie să investim în presa independentă, în jurnalismul de investigație, în jurnalismul care oferă publicului un pluralism de voci. Acum în unele media există o mulțime de propagandă, ceea ce înseamnă expunerea parțială a adevărului.
ZdG: În Moldova, ca și reporteri de investigație, monitorizăm averile, veniturile, interesele politicienilor și a funcționarilor publici, fapt care trezește nemulțumirea multora și replici cu dosare și amenințări. Cum reacționează politicienii olandezi la asemenea produse media?
BK: Da, în Olanda jurnaliștii monitorizează politicienii, și suntem de părere că reporterii trebuie să aibă libertatea și siguranța de a scrie despre ilegalități, inlcusiv dacă acestea vizează un politician. Această trebuie să fie o libertate pentru un jurnalist – libertatea de face investigații, de a cere informații de la persoane și insitituții publice și eu apreciez foarte mult curajul acestor jurnaliști, care arată ceea ce trebuie să cunaoscă lumea. Desigur, ingerința în viața privată a cetățenilor nu este salutată, dar atunci când e vorba de bani publici, totul e justificat.
ZdG: Vă declarați veniturile? Sunt publice?
BK: Desigur, avem o lege care ne impune să declarăm veniturile, interesele, afacerile, să renunțăm la acestea când deținem funcții publice și lucrurile funcționează așa cum sunt înscrise în lege. Legea transparenței este foarte importantă. Poate de aceea în Olanda scandaluri cu politicieni corupți se întâmplă foarte-foarte rar, unele cazuri se întâmplă în administrația orașelor.
ZdG: În preajma Zilei Mondiale a Libertății Presei ați venit cu o prelegere în fața studenților de la Universitatea din Amsterdam. Ce mesaj le-ați adus?
BK: Am venit să le amintesc că informația corectă e ca oxigenul. Informația e oxigenul unei democrații. Iar publicul are nevoie de instituții media în care să creadă. De aceea e important ca jurnaliștii să acorde atenție standardelor jurnalistice. Iar presa de calitate poate cu adevărat ajuta o societate să devină democratică.
ZdG: O ultimă întrebare. Politicienii din Moldova expun deseori o viață de lux, creând o distanță mare între cetățeanul de rând și demnitar, prin imobile și autoturisme de lux. Circulați cu bicicleta? Veniți la birou cu ea?
BK: Da, aici viața fără bicicletă e de neimaginat . În Olanda fiecare are o bicicletă. Mi-ar place să vin și la serviciu cu bicicleta, așa cum fac mulți colegi, dar din păcate locuiesc în alt oraș și ar trebui să pedalez mult timp să ajung la serviciu. Dacă aș locui la Amsterdam, aș veni cu drag cu bicileta la minister. Recomand tuturor să facă uz de bicicletă. E foarte sănătos, chiar și la Chișinău e posibil. Am fost la Chișinău, acest oraș este unul dintre cele mai verzi pe care le-am cunoscut în Europa, știu că are parcuri și e minunat pentru plimbări. Bicicleta oferă libertate și sănătate.
Acest interviu a fost oferit de Ministrul de Externe al Olandei în cadrul unui eveniment public la Universitatea din Amsterdam, dedicat Zilei Mondiale a Libertății Presei. Aici puteți citi intervenția Ministrului în fața studenților, a profesorilor universitari, a unui grup de jurnaliști și activiști străini și a corpului diplomatic străin acreditat la Amsterdam.