Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii PCCOCS și ofițerii INI…

Procurorii PCCOCS și ofițerii INI desfășoară percheziții într-un dosar privind pregătirea dezordinilor în masă

Imagine simbol

Angajații Direcției investigații criminalitate organizată a Inspectoratului Național de Investigații (INI) și cei ai Direcției generale urmărire penală, în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), desfășoară vineri, dimineață, 25 noiembrie, percheziții la mai mulți figuranți pe o cauză penală care vizează pregătirea dezordinilor în masă.

Pe 11 noiembrie curent, au fost desfășurate percheziții în Chișinău și Hâncești, în dosarul privind „pregătirea dezordinilor în masă”, iar în rezultat au fost ridicați peste 250 de mii de lei și alte probe.

„Oamenii legii au temei să bănuiască că banii ridicați au fost acumulați din activități ilicite. Aceștia ar fi urmat să fie folosiți pentru recrutarea, organizarea, transportarea și remunerarea persoanelor instigate spre implementarea acțiunilor de dezordine în masă”, potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale (PG).

Potrivit PG, în urma perchezițiilor au fost ridicate și înscrisuri de ciornă care conțineau contacte telefonice ale persoanelor care participă la proteste, telefoane mobile, un pistol pneumatic neînregistrat, articole pirotehnice (petarde) și masă vegetală asemănătoare cu cânepa. Probele ridicate urmează să fie examinate și coroborate cu alte probe existente în cadrul dosarului penal.

Anterior, procurorii din cadrul PCCOCS, de comun cu ofițerii de investigație din cadrul Poliției, le-au atribuit statut de bănuit la opt persoane și au ridicat 380 000 lei și alte probe, urmare a perchezițiilor matinale de vineri, 4 noiembrie, în Bălți, Chișinău, Drochia și Ungheni, într-un dosar privind pregătirea dezordinilor în masă, între 18 septembrie și 16 octombrie 2022, a anunțat Procuratura Generală (PG).

Cele opt persoane bănuite, dintre care două femei, au vârstele cuprinse între 23 și 41 ani și sunt domiciliate în municipiile Bălți, Chișinău și raioanele Drochia și Ungheni. Potrivit PG, acestea sunt cercetate pentru faptul că, contrar Legii cu privire la întruniri, ar fi întreprins acțiuni de pregătire a dezordinilor în masă, care vizau inclusiv transportarea din diferite regiuni ale țării în Chișinău, a mai multor persoane, în special tineri cu o constituție atletică a corpului, printre care și anterior condamnați, instigați să comită noi infracțiuni și ilegalități: „În principal, aceștia ar fi fost cooptați în vederea opunerii rezistenței violente față de oamenii legii care asigură ordinea publică, la manifestațiile preconizate în perioada imediat următoare”.