Ombudsmanul, ascuns de 7 aprilie, numit viceministru al Justiției
Fostul avocat al poporului în perioada protestelor din 2009, care abia la o săptămână după ce zeci de tineri au fost reținuți și torturați la sectoarele de poliție din Chișinău a efectuat o vizită în insitituțiile de detenție preventivă, a fost numit viceministru al Justiției. Inițiativa a fost susținută de întreg Cabinetul de miniștri.
Anatolie Munteanu a fost avocat parlamentar și director al Centrului pentru Drepturile Omului (CpDOM) între 2008-2015, iar în prezent este preşedintelele Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii.
În 2009 societatea civilă a criticat inactivitatea lui Munteanu, directorul CpDOM, și a altor trei avocați parlamentari Oleg Efrim, Aurelia Grigoriu şi Tamara Plămădeală, singurii care au avut acces şi ar fi putut relata profesionist despre iadul din sectoarele de poliţie. Abia la 13 aprilie, la o săptămână de la reținerile din 7 aprilie, aceștia au efectuat o vizită pentru a discuta cu persoanele torturate. Deși ar fi trebuit să intervină imediat pentru a preveni orice fel de violențe, mai mulți părinți ai tinerelor torturate la poliție au declarat că au solicitat ajutor la CpDOM, dar au fost refuzați. Tot atunci, Sergiu Ostaf, şeful CREDO, organizaţie neguvernamentală membră a Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii, susţinea că, în aprilie 2009, principalul ombudsman al R. Moldova, Anatolie Munteanu, a fost persoana care a descurajat membrii acestei structuri să documenteze toate cazurile de tortură.
Experții au calificat activitatea CpDOM în aprilie 2009 drept insuficientă.
Anatolie Munteanu are studii superioare juridice și este magistru în drept. Anterior, Munteanu a fost şef al Secţiei judiciar-penale a Procuraturii Generale, iar ulterior şef-interimar al Direcţiei judiciare a PG.