Lucrurile se complică. Avocații lui Platon susțin că acesta ARE cetățenia Ucrainei și că a renunțat la cetățenia R. Moldova
„Clientul meu, deja de mai mulți ani este cetățean al Ucrainei”, susține Gleb Seghida, avocatul ucrainean al afaceristului Veacelav Platon, reținut luni seara la Kiev. Afirmația acestuia complică procedura de extrădare a acestuia autorităților din R. Moldova, pentru că în Constituția Ucrainei este menționat că țara nu-și extrădează cetățenii.
„Clientul meu, Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie 2016 în centrul orașului Kiev. L-au reținut cu aplicarea forței. Sunt șocat de selectivitatea organelor de drept din Ucraina. Pe zeci de politicieni și deputați corupți ei nu îi pot găsiți, dar decizia instanței de judecată din Moldova o execută în câteva ore. Probabil, noi trebuie să invităm judecătorii moldoveni pentru a petrece reforma în Ucraina?”, scriu, ironic, pe pagina biroului de avocați de pe o rețea de socializare reprezentanții companiei juridice Pravovest, care apără interesele lui Veaceslav Platon în Ucraina.
„Acum, Procuratura Generală susține că Platon este cetățean moldovean, care este căutat de Interpol. Eu pot să neg aceste informații. „Clientul meu, deja de mai mulți ani este cetățean al Ucrainei”, susține Gleb Seghida, avocatul ucrainean al afaceristului Veacelav Platon. Acesta menționează că, pe site-ul Interpol, ieri nu era nicio informație despre faptul că Platon era anunțat în căutare.
„Din acest motiv apare o întrebare de rezonanță. Are măcar o oarecare putere pașaportul ucrainean, dacă el nu apară nici măcar pe teritoriul țării noastre?”, se întreabă Seghida, într-o postare pe site-ul www.obozrevatel.com.
”Pașaportul ucrainesc nu înseamnă nimic – iată în acest mod la noi se vor trage investitorii și oamenii de afaceri, dacă Moldova își apără cetățenii ei mai bine decât Ucraina, care zboară cu viteză maximă spre UE. Multstimate procuror general. Iuri Luțenco, apărați cetățenii Ucrainei de acțiunile arbitrare ale autorităților din Moldova”, mai scriu avocații lui Platon.
Gleb Saghida susține că Platon este cetățean al Ucrainei din anul 2002 și că acesta s-a dezis de cetățenia R. Moldova și a Federației Ruse din motive personale. „Când a fost deputat în țara vecină, dl Platon a fost obiectul persecuției politice din partea actualei puteri”. Apărătorul afirmă că reținerea lui Platon este o comandă politică, iar Ucraina se pregătește să-și extrădeze un cetățean al ei unei țări străine pentru el. Avocații susțin că pașaportul prezentat de autoritățile din Ucraina ca fiind fals, de fapt, este unul autentic, iar familia Kobalev, care figurează în act, este familia soției lui Platon.
Apărătorul susține că în momentul reținerii lui Platon au fost admise încălcări. „Cei care au efectuat operațiunea chiar au confiscat bunurile mele personale. Încă în timpul reținerii le-am spus celor de la SBU și PG că dl Platon are cetățenia Ucrainei. Ei au ignorat acest fapt”, susține Saghida, care precizează că speră ca autoritățile vor conștientiza până la urmă că ei sunt pe cale să ofere unui stat străin propriul cetățean.
ZdG precizează că Veaceslav Platon a fost reținut luni seara, la Kiev, după ce, luni dimineața, autoritățile de la Chișinău au anunțat că acesta este învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, de unde ar fi primit credit neperformante în sumă de 800 milioane de lei. Pe numele lui a fost eliberat mandat de arest pentru 30 de zile și anunțat în căutare generală și internațională.
La câteva ore de la reținerea sa, Platon declara pentru ZdG că se află în Ucraina, precizând că dosarul său ar fi o răfuială pusă la cale de Vladimir Plahotniuc.
„Nimeni și niciodată nu m-a invitat la audieri, deși mulți cunosc numărul meu de telefon. Totul a fost făcut în grabă. Plahotniuc a aflat că eu am oferit mai multă informație despre furtul miliardului organelor de drept din mai multe țări și despre multe alte ilegalități comise de el. De aceea, consider că acest dosar este unul fabricat, bazat pe unele declarații făcute de Ilan Șor și ghidat de Vlad Plahotniuc. Sunt de acord să fiu audiat de către procurori prin intermediul unei conferințe video, care să fie înregistrată și la care jurnaliștii să aibă acces liber… Însă, consider că procurorii nu vor vrea astfel de audieri, pentru că ceea ce se întâmplă acum este doar pentru binele lui Vlad Plahotniuc, conform planului său, Și ceea ce el face acum este un alt dosar politic”, spunea Platon.
„Eu sunt martorul care poate povesti, în cele mai mici detalii, cine se face vinovat de acest furt, cum a avut loc și cine beneficiază pe seama acestor bani?… Da, recunosc, am prietenit mulți ani cu Șor și am colaborat cu Plahotniuc, de aceea acum ei mă leagă de furtul din sistemul bancar, însă, mare noroc a fost atunci când în februarie 2014 am decis să plec din Moldova din cauza neînțelegerilor între mine și Plahotniuc”, adăuga Platon.
Veaceslav Platon (n. 24 ianuarie 1973, Căușeni) este un politician și om de afaceri. A fost deputat în Parlamentul R. Moldova din 2009 până în 2010 pe listele Alianței Moldova Noastră, fiind considerat unul din cei mai bogați moldoveni. În ultimii ani, a fost acuzat de participare în diverse scheme ilegale, fiind poreclit „raiderul numărul 1 din spațiul CSI”. În 1998, Platon a fost ales membru al Consiliului Municipal Chișinău pe listele blocului electoral al agrarienilor. În 1994 a devenit vicepreședinte al consiliului de administrare al băncii „Moldindconbank”, apoi și vicepreședinte al consiliului băncii „Investprivatbank”. A avut afaceri în domeniul zahărului în Republica Moldova apoi în domeniul atomo-energetic din Ucraina. Deține și cetățenia Federației Ruse.
Platon deține mai multe afaceri, prin intermediari, în R. Moldova, Ucraina și Federația Rusă.
UPDATE: Viorel Morari: Nu există informații că Platon a renunțat la cetățenia R. Moldova
Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție susține că, oficial, Veaceslav Platon încă este cetățean al R. Moldova, asta deși, avocații afaceristului din Ucraina afirmă că acesta ar fi renunțat la cetățenie, fiind doar cetățean ucrainean.
„El este cetățean al R. Moldova. Conform bazei de date, nu a fost retrasă cetățenia lui. La moment, cerere oficială pentru renunțarea la cetățenia R. Moldova n-a fost înregistrată, din informația care a fost verificată. Poate el și a scris-o, poate avea intenția asta, dar nu este depusă. Indiferent însă de faptul că are el sau nu are cetățenie, el urmează a fi extrădat, cu condiția să nu fie cetățean al Ucrainei. Țările nu-și extrădează cetățenii proprii”, a concluzionat Morari, care a anunțat pentru astăzi, la ora 11.00, o conferință de presă la subiectul Platon.