Încă o lovitură pentru accesul la informație? Portalul instanțelor a exclus căutarea unui dosar după numele inculpatului
Portalul instanțelor de judecată din R. Moldova afișează, de câteva zile, o nouă interfață, iar cei care îl accesează nu mai pot căuta, după numele și prenumele inculpaților hotărârile de judecată în care aceștia figurează, ci doar după numărul electronic al unui dosar. Acest fapt practic îngrădește accesul jurnaliștilor, dar și tututor cetățenilor care doresc să afle detalii despre procesele și hotărârile judecătorești în care figurează funcționarii judecați, dar și alte persoane care au ajuns în fața judecătorilor, fiind judecați într-un proces public.
„Paginile web ale instantelor nationale de judecata sunt in mentenanta in vederea ajustarii la Legea nr. 76 din 21.04.2016 cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești. Informatia cu privire la procesul judiciar (sedinte, hotatari, incheieri) va fi disponibila in cel mai apropiat timp”, se menționează pe site-ul www. instante.justice.md, gestionat de Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești din cadrul Ministerului Justiției.
Am discutat cu Elena Corolevschi, șefa direcției administrarea instanțelor judecătorești din cadrul Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești care ne-a spus că această variantă a site-ului ar putea să fie una definitivă.
„Pagina încă este în mentenanță. Până la urmă vom vedea. Eu înțeleg, dar acum există procese de judecată în care sunt persoane nemulțumite că numele lor apare pe site. Cred că fiecare are acces la numărul electronic al dosarului și este posibilitate să cunoască acest număr electronic. Nu pot încă să vă zic dacă această variantă a site-ului va fi cea finală. Mai răbdați o zi-două și o să vedem ce o să fie. Pagina e în mentenanță, anunțul este. Pot însă să vă spun că se discută să rămâna așa, definitiv, fără nume și prenume. Nu CSM discută. Portalul este gestionat de noi, Agenția de Administrare. Au fost multe discuții, avem multe plângeri pe partea că persoanele nu doresc ca numele lor să apară pe portal. Agenda ședințelor este așa cum prevede legislația, la fel sunt hotărârile. Nicăieri nu e specificat că trebuie să se publice numele”, zice Corolevschi. I-am zis că, în țările civilizate, peste tot, există o asemenea opțiune, de a căuta un dosar după numele persoanei vizate în proces. „O să ne adunăm 10 oameni și o să avem 10 păreri,, așa că…. Eu vă înțelg, dar avem litigii pe rol care se desfășoară. O să vedem cu ce o să se termine, anume pe partea că se publică numele persoanelor pe site-ul instanțelor”, a precizat funcționara.