Ilan Șor, audiat de procurori într-un nou dosar penal
Ilan Șor, primarul orașului Orhei, este audiat de procurorii anticorupție într-un nou dosar penal deschis pe numele său. Mișcarea vine după ce, un alt dosar, privind fraudele de la Banca de Economii, în care Șor are statut de învinuit, se află de un an și jumătate în gestiunea procurorilor, fără a fi trimis în instanța de judecată. De câteva luni, despre soarta acestei cauze penale nu se cunoaștea nimic. Luna trecută, Șor a împlinit un an de când are statut de învinuit în acest dosar.
Ilan Şor, om de afaceri și primarul orașului Orhei, a devenit preşedintele Consiliului Băncii de Economii a Moldovei (BEM) în aprilie 2014, după ce, în prealabil, firme afiliate lui au preluat pachete importante de acţiuni la această bancă. Şefia lui Şor la BEM a coincis cu problemele din sistemul bancar şi cu aşa-numitul „jaf al secolului”, după ce banca administrată de acesta a fost implicată, în colaborare cu alte două instituţii financiare, Banca Socială şi Unibank, afiliate lui Şor, în acordarea unor credite dubioase de peste 13 miliarde de lei. La început de 2015, Şor a fost chemat la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) pentru a oferi explicaţii, fiind, la scurt timp, declarat bănuit într-un dosar penal. Peste câteva luni, pe 6 mai 2015, la doar câteva zile după ce toate drumurile din raportul companiei Kroll, care a investigat fraudele din sistemul bancar, duceau către Şor, businessmanul a fost pus sub învinuire şi trimis în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Ilan Şor este învinuit în baza art. 335 din Codul Penal, abuzul de serviciu, riscând între 2 şi 5 ani de puşcărie, pentru gestionarea frauduloasă a BEM.
Un an cu statut de învinuit
Ilan Şor nu a stat prea mult în arest pentru că, pe 21 mai 2015, Consiliul Orăşenesc de Circumscripţie Orhei l-a înregistrat în cursa pentru fotoliul de primar de Orhei. A doua zi, pe 22 mai, profitând de un articol din Codul Penal (46, alineat 5), omul de afaceri a fost eliberat din arest la domiciliu pentru a putea participa la cursa electorală cu drepturi egale cu ale concurenţilor săi. Ghenadie Pavliuc, judecătorul care l-a eliberat, şi-a motivat decizia prin faptul că, „pe durata perioadei electorale, candidaţii nu pot fi concediaţi ori transferaţi la o altă muncă sau funcţie fără acordul lor, precum şi nu pot fi traşi la răspundere penală, arestaţi, reţinuţi sau supuşi unor sancţiuni administrative fără consimţământul organului electoral care i-a înregistrat, cu excepţia cazurilor de infracţiuni flagrante”, deşi aceste prevederi se referă la faptele comise de persoană atunci când aceasta este înregistrată deja în cursa electorală, şi nu la cele anterioare. Ulterior, Şor a câștigat acele alegeri, iar de atunci, interacțiunile sale cu justiția au devenit din ce în ce mai puține. Acesta a participat, la începutul lunii martie, la două ședințe de judecată în calitate de martor în dosarul Filat, după ce, în prealabil, tot el, în luna octombrie 2015, l-a denunțat pe fostul premier, precizând că i-ar fi dat acestuia mită în valoare 250 de milioane de USD.
Tot în luna martie 2016 a mai fost audiat, în dosarul său, după ce s-a anunțat că procurorii ar fi primit mai multe informații solicitate din străinătate. Atunci, procurorul Adriana Bețișor anunța că Ilan Șor a acceptat să colaboreze cu procurorii. „Printre cei care au hotărât să colaboreze cu oamenii legii se numără și Ilan Shor. Am facut multe comisii rogatorii peste hotare, iar după răspunurile primite am decis să fie citaţi azi o parte din învinuiţi, inclusiv Şor. Ne-a explicat toată procedura şi toate întrebarile care au fost date, ne-a prezentat acte care pentru noi ar fi fost mult mai dificil să le obţinem”, a spus Bețișor, cea care gestionează și dosarul de învinuire a lui Filat, în care Șor este martor, și dosarul în care primarul de Orhei are statut de învinuit.
Bețișor: „…sunt progrese”
La sfârșit de martie, Ilan Șor a organizat o conferință de presă, vorbind despre dosarul său. Acesta s-a declarat nevinovat și a spus că ar fi acționat la solicitările lui Filat de a-i acorda credite, bani pe care i-a luat prin intermediul unor firme afiliate lui. Atunci, acesta promitea că în scurt timp va angaja o companie privată de audit, care va socate la iveală adevărații beneficiari ai banilor sustrași de la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. De atunci însă, despre această promisiune, nu se cunoaște nimic.
Miercuri, în jurul orei 15.00, Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție ne-a cerut să revenim, spre sfârșitul săptămânii, pentru a ne comunica informații despre dosarul penal în care figurează numele lui Ilan Șor. „În dosarul Șor sunt progrese, inclusiv cu o parte din actele pe care le-am primit de peste hotare și cu, inclusiv, aspecte parțiale, care rezultă din expertiza pe care o inițiasem anterior. Revenim cu detalii suplimentare și vă anunțăm”, declara, după ședința din dosarul Filat, Adriana Bețișor.
Alina Șargu, purtătoarea de cuvânt a edilului de Orhei, ne-a recomandat să discutăm cu avocații lui Șor, pentru a putea afla detalii despre dosar. Denis Ulanov, unul dintre apărătorii acestuia, ne-a zis, inițial, că este ocupat, cerându-ne să revenim. Ulterior, însă, nu ne-a mai răspuns la telefon. Șargu ne-a anuțat că nici ea nu reușește să discute cu apărătorii lui Șor, pentru că aceștia ar fi în procese de judecată. Până la această oră, deși am încercat insistent să discutăm cu Denis Ulanov, acesta nu ne-a răspuns la apeluri. La fel a procedat și Alina Șargu.
La scurt timp după aceste discuții, în jurul orei 16.30, Ilan Șor a fost adus la sediul CNA și al Procuraturii Anticorupție pentru a fi audiat într-un alt dosar penal deschis de procurorii Anticorupție. Acest dosar nu are legătură cu dosarul penal intentat pentru fraudele de la BEM, în care Șor are statut de învinuit, și despre care nu se cunosc detalii.
Update: CNA și Procuratura Anticorupție anunță briefing pentru ora 18.15 minute.
V.M.