Principală  —  IMPORTANTE   —   După mai multe discuții, subiectul…

După mai multe discuții, subiectul cu privire la alegerea președintelui CSM, exclus de pe agendă: „Introducerea acestui subiect este o provocare”

Subiectul numărul unu, cu privire la demersul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rîndul profesorilor de drept titulari referitor la alegerea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, organizarea și desfășurarea concursului de alegere a președintelui CSM, de pe agenda ședinței CSM de marți, 28 iulie, a fost exclus de pe ordinea de zi.

După mai bine de jumătate de oră de discuții între membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu 6 voturi împotrivă și 8 voturi pentru, subiectul a fost exclus de pe agendă.

Ați așteptat să fie modificată legea, iar apoi să punem acest subiect la vot”, a declarat Dorel Musteață, membru CSM.

Toți aveți dreptate, doar că noi acum ce facem e să împărțim CSM la profesori și judecători, nu este corect, cred că inițial trebuie consultări pe marginea acestui subiect. Introducerea acestui subiect este o provocare și în loc să ducă la stabilizare, duce la destabilizare”, a declarat Procurorul General, Alexandr Stoianoglo.

Susțin poziția domnului procuror. Prima întrebare trebuie să vină ca soluție stabilitatoare, trebuie să analizați bine, bine. Trebuie să aibă loc discuții”, a menționat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

Unii membri ai CSM au declarat că subiectul ar trebui examinat astăzi în ședință și că nu există niciun impediment ca acest lucru să nu se întâmple.

Totuși, după mai multe declarații, excluderea subiectului de pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a fost supusă la vot.

Discuții între noi nu au avut loc, este o decizie pripită. Consider că la moment este prematur ca să intrăm mai departe în discuții pe marginea acestei întrebării. Haideți să ridicăm de la examinare acest subiect.

Într-adevăr nu au nu a avut loc nicio discuție între noi pe marginea acestui subiect. Eu propun următoarele, ca să nu comunicăm unul cu altul prin intermediul secretariatului, haideți să venim într-o zi, să ne adunăm, eu nici nu o să particip, voi o să discutați și o să vedeți dacă sunt toate temeiurile pentru numirea în această funcție, atunci o să decideți. În condițiile de astăzi eu nu văd posibilitatea de a desfășura această alegere, de a purta această discuție acum”, a declarat președintele interimar al CSM, Anatol Pahopol.

Opt membri ai CSM au votat pentru excluderea acestui subiect de pe ordinea de zi a ședinței din 28 iulie.

La ședința de astăzi, membrii CSM urmează să aleagă câștigătorii concursurilor pentru suplinirea funcțiilor de președinte și vicepreședinte în cadrul Curții Supreme de Justiție (CSJ), Curții de Apel (CA) Chișinău și Bălți, dar și a altor instanțe din R. Moldova.

Mai multe detalii: CSM urmează să decidă: Cine sunt judecătorii care aspiră la funcții de conducere în cadrul CSJ, CA Chișinău și altor instanțe