Doi judecători controversați, candidați la funcția de președinte și vicepreședinte a Judecătoriei Chișinău
Judecătorii Radu Țurcanu și Ghenadie Pavliuc sunt unicii candidați pentru funcția de președinte, respectiv, vicepreședinte a Judecătoriei Chișinău, instanță creată la ianuarie 2017, prin unificarea celor cinci judecătorii de sector existente până atunci în Chişinău.
Candidaturile celor doi judecători urmează a fi discutate în şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de marți, 31 ianuarie 2017.
Radu Țurcanu, unicul înscris la concursul repetat pentru suplinirea funcției vacante de președinte la Judecătoria Chișinău, a fost, până acum, vicepreşedintele Judecătoriei Botanica a mun. Chișinău. Țurcanu a participat și la primul concurs pentru această funcție, dar nu a întrunit numărul de voturi și CSM a anunțat un alt concurs. Și de această dată Radu Țurcanu este singurul candidat înscris pentru ocuparea acestei funcții.
Radu Ţurcanu este judecătorul care, în 2011, a examinat, în termen record, cererea de repunere în funcţie a lui Eugen Baleca, ex-preşedintele SA Franzeluţa, după ce acesta fusese demis de către Consiliul de Administraţie al societății pe acțiuni. Baleca fusese demis în urma rezultatelor unor controale efectuate de fostul Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) în urma cărora s-a depistat că Baleca ar fi prejudiciat statul cu milioane de lei. Atunci, judecătorul Radu Țurcanu l-a restabilit în funcție pe Baleca chiar a doua zi după ce acesta fusese demis.
Numele lui Radu Țurcanu, actualul candidat la funcția de președinte a Judecătoriei Chișinău, apare și în așa-numitul „atac raider” de la Compania de Asigurări „Asito”. Atunci, Radu Ţurcanu, fiind judecător la Judecătoria Botanica, a emis o ordonanţă prin care compania off-shore „Lokkert” a devenit proprietara a 34,802% din acțiunile deţinute de ICS „Insurance Consult” SRL la ASITO şi a pachetului în mărime de 48,325% din acțiuni deţinut de „Moldovan Investments Limited” la aceeaşi companie.
Și la concursul repetat pentru ocuparea unuia din cele 5 posturi de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău s-a înscris un singur candidat – Ghenadie Pavliuc. Fiind judecător de instrucție la fosta Judecătorie Buiucani a capitalei, Ghenadie Pavliuc a luat mai multe decizii controversate în dosare de rezonanță.
În mai 2015 acesta i-a aplicat lui Ilan Şor, actualul primar de Orhei, un mandat de arest la domiciliu, deşi procurorii solicitau arest preventiv în regim de penitenciar. Peste trei săptămâni, acesta l-a eliberat pe Șor şi din arestul la domiciliu.
În octombrie 2015, la solicitarea procurorilor, Ghenadie Pavliuc l-a trimis după gratii pe fostul premier Vlad Filat.
Tot Ghenadie Pavliuc a fost judecătorul care l-a salvat de puşcărie pe fostul deputat democrat Valeriu Guma, condamnat în România la 4 ani de închisoare cu executare. În trecut, actualul candidat la funcția de vicepreședinte a Judecătoriei Chișinău, a participat şi pe alte dosare de rezonanţă. În unul dintre ele a fost condamnat la ani grei de puşcărie Andrei Baştovoi, om de afaceri şi deputat în primul Parlament. Într-un alt dosar, în 2014, Pavliuc l-a salvat de puşcărie pe avocatul Dorin Melinteanu, fiul unui judecător de la Curtea de Apel Chişinău prins cu mită.
Detalii despre cariera, studiile, dosarele controversate şi averea judecătorului Pavliuc puteți citi AICI
Pentru a ajunge la conducerea Judecătoriei Chișinău, candidaturile celor doi judecători, Radu Țurcanu și Ghenadie Pavliuc, trebuie să obțină mai întâi aprobarea membrilor CSM la ședința din 31 ianuarie, după care să fie acceptați și de către președintele țării.