Ex-deputatul Guma, la puşcărie în R. Moldova. România a transmis solicitarea de condamnare
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România l-a condamnat, pe 17 aprilie 2013, pe fostul deputat Valeriu Guma la 4 ani de închisoare cu executare, sentinţa fiind una definitivă.
La 30 octombrie 2014, judecătorul delegat cu cooperarea internaţională de la Tribunalul București a luat decizia de a solicita R. Moldova recunoașterea și executarea sentinţei penale în cazul Guma.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Justiţiei de la Chişinău, documentele cu solicitarea condamnării fostului deputat democrat au ajuns la autorităţile R. Moldova la sfârșitul anului 2014. „Colegii din România s-au adresat cu o cerere de recunoaştere a sentinţei lui Valeriu Guma în R. Moldova şi punerea ei în executare. Acum adunăm pachetul de acte. E o măsură internă în care noi solicităm mai multe date, după care ne vom adresa în judecată. Cred că în cel mult o lună, două documentele vor ajunge într-o instanţă de judecată, care va decide soarta lui Valeriu Guma”, afirmă Vladimir Grosu, viceministrul Justiţiei.
Valeriu Guma: „Care-i treaba voastră, asta-i numai treaba mea”
L-am contactat pe Valeriu Guma, dar acesta nu a dorit să ne vorbească şi s-a revoltat că ne interesăm de cazul său. „Care-i treaba voastră, asta-i numai treaba mea, căutaţi-vă de problemele voastre”, a replicat Guma.
Anterior, ex-deputatul condamnat pentru dare de mită în România a afirmat pentru presă că dosarul său a fost o înscenare şi că deţine dovezi care i-ar demonstra nevinovăţia. El a precizat că a contestat decizia instanţei la CtEDO.
Guma nu ar avea şanse ca judecătorii moldoveni să-i înlocuiască sentinţa pe una mai blândă sau să-i înăsprească pedeapsa, afirmă Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). „Pentru executarea sentinţei în R. Moldova se depune o adresare la Curtea de Apel (CA) pentru încuviinţarea executării sentinţei penale. Dacă această instanţă admite solicitarea, aceasta fiind o procedură mai mult tehnică, atunci se decide dacă hotărârea se recunoaşte sau nu. Dacă se recunoaşte, se pune în executare pe teritoriul R. Moldova, dacă nu, din nou are loc o reexaminare a cauzei, cu stabilirea sentinţei.” Dacă CA nu recunoaşte sentinţa, mai e şi Curtea Supremă de Justiţie, conchide Gribincea.
Potrivit autorităţilor române, Valeriu Guma a fost condamnat pentru mituirea directorului general al Direcţiei Juridice din cadrul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru a-i determina pe funcţionari să aprobe menţinerea în vigoare a contractului de privatizare a unei firme al cărei acţionar era.
Alexandru Bolfa