Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președinții Biden și Putin vor…

Președinții Biden și Putin vor discuta prin video-conferință, în timp ce tensiunile legate de Ucraina escaladează

Preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin vor discuta, marţi, prin sistem video-conferinţă, a anunţat Casa Albă, transmite Reuters.

„Biden va sublinia preocupările SUA cu privire la activitățile militare ruse la granița cu Ucraina și va reafirma sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, într-un comunicat.

Această discuţie vine după ce secretarul de stat Antony Blinken a spus că SUA au dovezi că Rusia a făcut planuri pentru un atac la scară largă asupra Ucrainei. El a adăugat că este neclar dacă Putin a luat decizia finală legat de invadarea teritoriului.

Rusia a negat orice astfel de intenţie şi a acuzat Ucraina că face concentrări de trupe. Detalii aici

Ucraina a spus că Rusia a mobilizat vehicule blindate, sisteme electronice de luptă şi 94.000 de trupe de-a lungul graniţei comune.

Este cea mai mare mobilizare de forţe ruseşti la graniţele sale de când a fost anexată peninsula Crimeea de la Ucraina, în 2014.

Potrivit informaţiilor serviciilor secrete, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a spus că Moscova ar putea să plănuiască ofensiva militară pentru finalul lunii ianuarie.

Preşedinţii Biden şi Putin s-au întâlnit anul acesta, faţă în faţă, la Geneva, în luna iunie. Reuters a scris că cea mai recentă convorbire a lor a avut loc pe 9 iulie.