Pentagonul oprește livrarea unor muniții promise Ucrainei

Pentagonul a oprit livrările unor rachete de apărare aeriană și a altor muniții de precizie către Ucraina, din cauza îngrijorărilor legate de faptul că stocurile de arme ale SUA au scăzut prea mult. Decizia a fost luată de șeful politicii Pentagonului, Elbridge Colby, și a fost adoptată în urma unei revizuiri a stocurilor de muniții ale Pentagonului, care a condus la îngrijorarea că numărul total de cartușe de artilerie, rachete de apărare aeriană și muniții de precizie era în scădere, scrie Politico, citând trei surse.
Potrivit surselor Politico, decizia inițială de a suspenda o parte din ajutorul promis în timpul administrației Biden a fost luată la începutul lunii iunie, dar intră în vigoare abia acum, când Ucraina respinge unele dintre cele mai mari atacuri rusești cu rachete și drone asupra țintelor civile din Kiev și din alte părți. Pentagonul nu a răspuns la o cerere de comentarii.
Într-o declarație în urma publicării articolului de către Politico, secretarul adjunct de presă al Casei Albe, Anna Kelly, a declarat că decizia „a fost luată pentru a pune interesele Americii pe primul loc, în urma unei revizuiri de către Departamentul Apărării a sprijinului și asistenței militare acordate de națiunea noastră altor țări din întreaga lume. Puterea forțelor armate ale Statelor Unite rămâne de necontestat – întrebați Iranul„.
Printre elementele retrase se numără rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, proiectile de artilerie de precizie, rachete Hellfire și alte rachete pe care Ucraina le lansează de pe avioanele sale de luptă F-16 și de pe drone.
Pierderile vor fi cu siguranță resimțite pe teren, în timp ce Ucraina continuă să respingă noile atacuri ale forțelor ruse, notează Politico.
În weekend, Rusia a lansat cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei de la începutul războiului de trei ani, cu 477 de drone și 60 de rachete. Dintre acestea, 249 au fost doborâte și 226 au fost pierdute, fiind bruiate electronic.
Măsura vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Trump în marja summitului NATO din Olanda săptămâna trecută. Președintele american, care a fost frustrat în mod repetat în ultimele săptămâni de reticența președintelui rus Vladimir Putin de a veni la masa negocierilor pentru a pune capăt războiului său împotriva Ucrainei, a ieșit de la întâlnire mai înțelegător cu cauza Kievului decât înainte – și nu a exclus trimiterea mai multor sisteme de apărare antiaeriană Patriot – în ciuda deciziei Pentagonului de a îngheța unele ajutoare, inclusiv sistemele antiaeriene și antirachetă.
„Ei doresc să aibă rachete antirachetă, așa cum le numesc ei, și vom vedea dacă putem face unele disponibile”, a declarat Trump la o conferință de presă la finalul summitului NATO de miercuri de la Haga. „Sunt foarte greu de obținut”.
Munițiile sunt un amestec de arme de apărare aeriană și de precizie care au fost livrate Ucrainei în ultimii doi ani. Acestea includ două fluxuri diferite de sprijin pe care SUA le-a oferit Ucrainei, ambele sub administrația Biden. Unele provin din reducerea stocurilor actuale, Departamentul Apărării primind bani pentru a reaproviziona aceste muniții cât mai repede posibil. Cea de-a doua provine din Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei, în cadrul căreia SUA finanțează achiziționarea de arme pentru Ucraina de la firme de apărare americane.
Banii din acest fond au fost disponibili până la sfârșitul administrației Biden, livrările urmând să aibă loc ori de câte ori sistemele sunt gata. Reducerea stocurilor actuale a continuat sub administrația Trump, care a utilizat ultimele fonduri de 61 de miliarde de dolari pentru a reface stocurile de arme ale SUA și pentru a furniza miliarde de dolari în ajutoare pentru Israel și alți parteneri.
Administrația Trump nu a solicitat niciun ajutor suplimentar pentru Ucraina, deși există suficiente fonduri rămase de la administrația Biden pentru ca Ucraina să mai reziste câteva luni, potrivit unui oficial al administrației.
O persoană familiarizată cu oprirea munițiilor a declarat că Pentagonul le-a împărțit în categorii în funcție de cât te critice sunt încă din februarie, din cauza îngrijorărilor legate de faptul că Departamentul Apărării folosea prea multe muniții de apărare aeriană în Yemen.
Pentagonul avea o notă de acțiune pregătită pentru a fi înmânată secretarului Apărării, Pete Hegseth, pentru a îngheța unele dintre cele mai scurte muniții din stocurile americane pentru Ucraina, a declarat persoana respectivă, însă decizia s-a prăfuit pe biroul șefului Departamentului Apărării timp de luni de zile, în timp ce agenția trecea prin schimbări de personal.
„Au propus în mod repetat din martie să întrerupă transporturile”, a declarat persoana respectivă.
Mișcarea seamănă cu reținerea de către prima administrație Trump a 214 milioane de dolari din ajutorul pentru securitatea Ucrainei alocat de Congres în 2019. La momentul respectiv, Government Accountability Office a hotărât că această măsură a încălcat Legea privind controlul confiscării, deoarece dezacordurile politice nu reprezintă un motiv legal pentru blocarea fondurilor alocate.