Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Papa Francisc îndeamnă la rugăciune:…

Papa Francisc îndeamnă la rugăciune: „Fie ca sărbătorirea Nașterii Domnului din acest an să aducă pace în Ucraina”

„Să ne rugăm împreună pentru draga Ucraina, așa încât tensiunile să fie rezolvate prin dialog, nu cu arme. Sunt întristat că anul acesta au fost produse mai multe arme decât anul trecut. Armele nu sunt calea. Fie ca sărbătorirea Nașterii Domnului din acest an să aducă pace în Ucraina”, a scris Papa Francisc pe pagina sa de Twitter.

„Ne așteptăm ca Rusia să se abțină de la orice agresiune împotriva Ucrainei. În caz contrar, Uniunea Europeană este pregătită nu doar să înăsprească sancțiunile existente, ci și să ia măsuri noi”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul întrevederii cu Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei.

Începând din martie 2014, UE a impus progresiv măsuri restrictive împotriva Rusiei, adoptate ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și la „destabilizarea deliberată” a Ucrainei.

La 11 octombrie curent, Consiliul a decis să impună măsuri restrictive unui număr suplimentar de opt persoane pentru sprijinirea activă a unor acțiuni și punerea în aplicare a unor politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Printre persoanele adăugate pe lista de sancțiuni a UE se numără responsabili cu asigurarea respectării legii – judecători, procurori și ofițeri de securitate – care asigură aplicarea legislației ruse în Crimeea și Sevastopol, „anexate în mod ilegal”. Persoanele respective au luat „decizii părtinitoare în cazuri motivate politic și au urmărit penal sau au oprimat opozanți ai anexării ilegale a Crimeei și a Sevastopolului”.

Măsurile restrictive ale UE privind integritatea teritorială a Ucrainei se aplică în prezent unui număr total de 185 de persoane și 48 de entități. Persoanele desemnate sunt supuse înghețării activelor, inclusiv interdicției de a pune fonduri la dispoziția lor și unei interdicții de călătorie, care le împiedică să intre pe teritoriul UE sau să îl tranziteze.