Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministerul rus de Externe, despre…

Ministerul rus de Externe, despre interzicerea simbolurilor „Z”, „V” și panglica „Sfântul Gheorghe”: „Moscova se așteaptă ca Chișinăul să se abțină de la acțiuni care dăunează relațiilor bilaterale”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat vineri, 15 aprilie, că Moscova se așteaptă ca Chișinăul să se abțină de la „acțiuni care dăunează relațiilor bilaterale”, transmite TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

Reacția Ministerului rus de Externe vine în contextul în care deputații din Parlamentul de la Chișinău au votat joi, în lectură finală, un amendament la Codul Contravențional prin care se interzice pe teritoriul R. Moldova simbolurile ce reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei – „Z”, „V” și panglica „Sfântul Gheorghe”.

„Pe 7 aprilie, Parlamentul R. Moldova a adoptat amendamente la Codul serviciilor media audiovizuale. Acestea includ interzicerea difuzării programelor și filmelor care sunt produse în țările care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, printre care se numără și Rusia. Pe 14 aprilie, parlamentarii moldoveni au aprobat amendamente la Codul Contravențional care prevede amenzi sau muncă forțată pentru utilizarea simbolurilor de „agresiune militară”, inclusiv „steaguri și panglici colorate, simboluri, insigne și alte semne similare”, printre care se numără „panglica bicoloră neagră și portocalie”, adică panglica Sfântul Gheorghe. Sperăm că bunul simț va prevala în conducerea R. Moldova, iar partea moldovenească se va abține de la acțiuni care dăunează relațiilor cu Rusia”, a declarat Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe susține că „ultimii pași ai R. Moldova nu corespund declarațiilor conducerii sale privind angajamentul față de statutul de neutralitate și parteneriatul cu Rusia”.

„Conducerea R. Moldova a proclamat în repetate rânduri angajamentul său față de statutul neutru al R. Moldova, față de respectarea drepturilor și intereselor tuturor locuitorilor săi și față de un parteneriat pragmatic și reciproc avantajos cu Rusia. Ultimele inițiative legislative adoptate de Parlamentul de la Chișinău nu corespund acestor declarații și nici unele alte măsuri luate recent de Chișinău. Mă refer în special la măsurile restrictive împotriva mass-mediei rusești din R. Moldova, la susținerea necondiționată a eforturilor SUA și ale aliaților lor de a exclude Rusia din organizațiile și organismele internaționale, la conivența autorităților moldovenești în ceea ce privește acțiunile antirusești care au loc în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău și care perturbă activitatea acesteia deja de o lună”, a declarat ea.

Joi, 14 aprilie, deputații din Parlamentul de la Chișinău au votat, în lectură finală, un amendament la Codul Contravențional prin care se interzice pe teritoriul R. Moldova simbolurile ce reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei – „Z”, „V” și panglica „Sfântul Gheorghe”.

„Vreau să menționez că în acest proiect de lege nu se interzice utilizarea acestei lente atunci când ea este parte a medaliilor. Deci, cei care au primit-o în semn de recunoștință pentru faptul că au luptat în război și au apărat cetățenii acestei țări o vor putea apăra în continuare (…)”, a declarat Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, autorul amendamentului, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp, a spus că amendamentul prin care se interzic pe teritoriul R. Moldova simbolurile ce reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei va intra în vigoare la data promulgării de către președinta R. Moldova, Maia Sandu.

Conform proiectului de lege, pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de la 9 000 până la 18.000 de lei. Mai exact, se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.