Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministerul Energiei propune eliminarea impozitului…

Ministerul Energiei propune eliminarea impozitului pe venit la facturare netă, reducerea TVA-ul cu 50% la pompe de căldură și eliminarea accizelor la bioetanol

Sursa: Ministerul Energiei al R. Moldova/Facebook

Ministerul Energiei (ME) vine cu mai multe propuneri la proiectul politicii fiscale și cere eliminarea impozitului pe venit la factura netă, reducerea TVA-ului cu 50% la pompele de căldură și eliminarea accizelor la bioetanol, potrivit unui comunicat.

ME declară că a avut propuneri orientate către stimularea tehnologiilor de valorificare a energiei regenerabile și de decarbonizare a sectorului energetic. Una dintre acestea ține de un grafic ambițios, de aliniere a accizelor pentru combustibilii fosili la nivelul celor aplicate în Uniunea Europeană, propunere care, ME afirmă că, a fost respinsă de către Ministerul Finanțelor, „care are deja un calendar de majorare a accizelor la motorină și benzină”, potrivit ME.

„O altă propunere a Ministerului Energiei este să stimuleze utilizarea de biocombustibili în transportul auto, care este responsabil de cca 35% din consumul final de energie în Republica Moldova. Mai mult, Republica Moldova are ținta de 9% în sectorul transportului pentru consum din surse regenerabile până în 2030. Astfel, Ministerul Energiei a propus scutirea de accize a amestecurilor de alcool etilic utilizate ca materii prime, mai exact în producția de biocombustibili precum bioetanolul destinat consumului în autovehicule”, se arată în comunicatul Ministerului.

ME declară că o astfel de modificare ar contribui la reducerea consumului de combustibil la nivel de țară, diminuarea impactului asupra mediului prin reducerea emisiilor cu efect de seră, dar ar genera și noi locuri de muncă și ar stimula dezvoltarea sectorului de biocarburanți, sector încă neexploatat dar cu mult potențial. În Republica Moldova se produc anual peste 20 de mii de tone de bioetanol, iar acesta este practic în întregime exportat. Între timp, în 2023 au fost importate peste 907 mii tone produse petroliere, scrie Ministerul.

„La nivelul continentului european, potrivit ME, benzina are deja în componența sa 6,8% bioetanol, în Statele Unite până la 10%, iar România din 1 iunie 2023 a introdus obligația de a avea 10% bioetanol in benzină și 6,5% în motorină. Strategia Energetică a Republicii Moldova, adoptată în 2013 prevedea ca bioetanolul să constituie 6% din volumul benzinei către anul către anul 2015 și 10% în anul 2020, obiective care nu au fost atinse”, scrie ME.

Totodată, ME a propus scutirea de impozit pe venit pentru persoanele fizice care și-au instalat panouri fotovoltaice în baza mecanismului facturare netă. 

Prin scutirea de impozit, se oferă un stimulent pentru cetățeni să investească în tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile. În țările UE, de exemplu în România, persoanele fizice sunt scutite de impozitul pe venit dacă instalația electrică nu depășește 27 kW. În Moldova persoanele fizice plătesc impozit pe venit pentru energia livrată în rețea, fiind într-o situație inechitabilă față de întreprinderi, care pot amortiza investiția în panouri fotovoltaice. Astfel, această scutire ar duce la o creștere a numărului de instalații de energie solară și la reducerea emisiilor de carbon”, scrie în comunicatul de la ME.

ME declară că o altă propunere „vizează reducerea cotei TVA până la 8% la pompele de căldură, astfel creându-se o paritate fiscală față de gazele naturale, la care se aplică o cotă similară a TVA. Pompele de căldură sunt o alternativă ecologică la sistemele tradiționale de încălzire, iar stimulentul fiscal va încuraja dezvoltarea unei noi piețe și electrificarea sectorului de încălzire, precum și încurajarea consumului de energie regenerabilă”, potrivit comunicatului de la ME.