Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Autoritatea Aeronautică Civilă interzice companiilor…

Autoritatea Aeronautică Civilă interzice companiilor aeriene din R. Moldova să zboare în Rusia

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a R. Moldova a decis astăzi, 10 septembrie 2022, să nu permită operatorilor aerieni naționali să efectueze operațiuni aeriene în spațiul aerian al Federației Ruse, anunță Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Decizia vine după ce compania Air Moldova anunțase că reia zborurile din Chișinău către Moscova.

„Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova, în scopul asigurării siguranței și securității aeronautice, având în vedere SSC/AIR-01/05-2022/RUS (Signifiant Safety Concern) emisă de Organizația Aviației Civile Internaționale, precum și decizia de suspendarea de către Agenția Europeană pentru Siguranța Zborurilor a tuturor certificatelor și aprobărilor emise agenților aeronautici ai Federației Ruse că, la 10 septembrie 2022 a emis Directiva Operațională nr. 06 – 10/09/2022, prin care se interzice  efectuarea operațiunilor aeriene în spațiul aerian al Federației Ruse de către operatorii aerieni naționali”, se spune în directiva emisă de AAC.

Vineri dimineață, 9 septembrie, compania aeriană „Air Moldova” a anunțat că va relua zborurile spre Moscova începând cu data de 1 octombrie. Potrivit companiei aeriene, decizia vine ca urmare a „nenumăratelor solicitări din partea cetățenilor moldoveni care se află în Federația Rusă și vor să revină acasă”. Totodată, compania susține că decizia de a relua zborurile se datorează solicitărilor pasagerilor de a utiliza biletele achiziționate în perioada pandemică și după sistarea zborurilor din luna februarie.

„Știm cum a fost preluată acea companie și de cine. Eu am să spun direct – de Șor. Această companie este controlată de Șor și a făcut un anunț iresponsabil. Noi credem că astfel de zboruri sunt riscante. Rog cetățenii să nu se lase amăgiți de acest anunț pentru că nu este nimic clar încă” a afirmat Andrei Spînu, tot vineri, la o emisiune de la postul public de televiziune.

Ziarul de Gardă a scris anterior că la o săptămână după ce au fondat compania „Civil Aviation Group”, care a preluat operatorul aerian de stat „Air Moldova”, cei doi cetățeni ai R. Moldova din această afacere s-au asociat, într-o altă companie înregistrată în R. Moldova, cu un off-shore din Marea Britanie, gestionat de doi cetățeni ai Israelului. Decizia israelienilor de a se implica în afaceri la Chișinău a fost luată pe 10 august în orășelul Herzliya, acolo unde se afla, în aceeași perioadă, și Ilan Șor.

Legăturile dintre privatizarea „Air Moldova” și Ilan Șor nu se opresc însă aici. Exact pe când se aștepta oficializarea privatizării „Air Moldova”, compania l-a cooptat în staff pe un om de afaceri din anturajul lui Șor. Între timp, cetățenii R. Moldova implicați în privatizarea „Air Moldova” nu au vorbit public despre noua lor achiziție, iar solicitați de ZdG, au refuzat să răspundă la întrebări.

Citiți și: „Urmele” lui Șor la Air Moldova