Preşedintele Timofti şi femeile din anturajul său
Vlad Țurcanu, purtătorul de cuvânt și consilierul pentru comunicare publică al președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a susținut la 20 iulie un briefing în legătură cu un Apel public adresat președintelui de către Consiliul Naţional al ONG, cu privire la egalitatea de gen în administrația prezidențială.
Președintele mulțumește autorilor Apelului care se referă la egalitatea de gen în administrația prezidențială și ține să comunice opiniei publice următoarele:
1. În aparatul președintelui lucrează la ora actuală un număr de 64 de angajați din cei 81 prevăzuți de grila de personal. Din cei 64 de angajați, 27 sunt bărbați, iar 37 sunt femei. Din cei 11 funcționari publici de conducere, 6 sunt bărbați și 5 sunt femei. Din lista de 45 de funcționari publici executivi, 13 sunt bărbați, și 32 sunt femei. Se poate constata, așadar, că, în administrația prezidențială, numărul femeilor îl depășește pe cel al bărbaților.
2. Șeful statului nu comentează informațiile transmise în mod privat, deci neoficial, cu privire la o întâlnire pe care Domnia sa a avut-o în urmă cu o săptămână, cu un grup de analiști politici, despre care serviciul de presă al Președinției nu a relatat nici în prealabil, nici post-factum, din motiv că, subliniez, întâlnirea respectivă nu a purtat un caracter public.
3. În ceea ce privește alcătuirea delegațiilor care îl însoțesc pe președinte, și din care autorii Apelului au constatat că nu au făcut parte femei, vă atrag atenția asupra inexactității acestei informații, dovadă fiind, de exemplu, prezența ministrului adjunct de Externe, Natalia Gherman, în delegația care l-a însoțit pe președinte în deplasarea sa la Bruxelles, pe 27 aprilie anul curent. În general, însă, în delegațiile oficiale sunt incluși de obicei funcționari și demnitari publici din diferite structuri ale statului în conformitate cu funcția și competențele lor, și nu pe criteriu de gen.
4. Referitor la lipsa din rândul consilierilor prezidențiali a vreunei persoane de gen feminin, precizez, între altele, că, înainte ca actualii consilieri prezidențiali să fi fost numiți în funcție, președintele a făcut oferte similare și unor persoane de gen feminin, care însă au refuzat să facă parte din echipa prezidențială. De remarcat că una dintre femeile care au refuzat o asemenea ofertă se numără printre semnatarii Apelului, care, după ce acum 4 luni s-a arătat dezinteresată să dea curs ofertei prezindențiale, acum îl acuză pe președinte că ar discrimina femeile.
Președintele va promova în continuare femei în funcții de conducere, deoarece le recunoaște competențele și capacitățile care uneori sunt superioare celor pe care le au unii bărbați. Mai mult, președintele recunoaște și a menționat și cu alte ocazii că Republica Moldova datorează foarte mult femeilor care în perioade grele din punct de vedere economic și social, au dat dovadă de inițiativă, putere de concentrare, și chiar de curaj și sacrificiu, în numele copiilor și familiilor lor.
Serviciul de presă al Preşedinţiei Republicii Moldova