Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Siegfried Mureșan: „Noul proiect de…

Siegfried Mureșan: „Noul proiect de modificare a Codului electoral riscă diminuarea standardelor democratice în procesul electoral din Republica Moldova”

Europarlamentarul Siegfried Mureșan susține că noul proiect de modificare a Codului electoral riscă diminuarea standardelor democratice în procesul electoral din Republica Moldova. Potrivit lui Mureșan, proiectul de lege, inițiat de PSRM, cuprinde o serie de propuneri care riscă să afecteze procesul electoral democratic.

Proiectul de lege interzice sub orice formă implicarea organizațiilor non-comerciale în campania electorală. Deși acesta prevede interzicerea agitației electorale și de către biserici și culte religioase, aceste entități sunt avantajate în raport cu alte organizații ale societății civile cărora li s-a îngrădit orice implicare în campanie electorală, cum ar fi monitorizarea alegerilor, declarații publice privind neregulile detectate în timpul campaniei electorale etc.

Proiectul de lege propune reducerea timpului de vot cu 2 ore. Acest amendament pare să nu rezolve problemele constate la alegerile prezidențiale din 2016 în special în Diasporă. Mai mult decât atât, în contextul pandemiei de COVID-19, scopul principal al autorităților ar trebui să fie evitarea aglomerației în secțiile de votare, nu limitarea dreptului la vot prin reducerea timpului pus la dispoziția cetățenilor.


Proiectul de lege nu conține nicio dispoziție privind sancționarea transportului organizat al alegătorilor și mituirea acestora pentru a obține un rezultat în favoarea unui anumit candidat.

Proiectul de lege extinde competențele Consiliului Audiovizualului care poate sancționa abuziv și în mod discreționar furnizorii de servicii media, inclusiv prin suspendarea licenței de radiodifuziune
„, susține Mureșan.

Mureșan susține că cetățenii Republicii Moldova au nevoie de un Cod electoral care să corespundă standardelor democratice, dar și angajamentelor asumate de către autorități în fața partenerilor internaționali, inclusiv Uniunea Europeană.

Aștept ca deputații din Parlamentul Republicii Moldova să asigure o evaluare corectă a propunerilor de modificare și ca varianta finală a legii să îmbunătățească procesul electoral, nu să creeze noi probleme„, a scris Mureșan pe pagina de Facebook.

Proiectul de lege pentru modificarea Codului electoral, Codului contravențional și Codului serviciilor media audiovizuale, a fost votat la 9 iulie în prima lectură. Proiectul a trezit dezbateri aprinse în plenul Legislativului. Opoziția a acuzat autorii inițiativei că în au introdus elemente care ar compromite proiectul.

În proiect se propune introducerea în Codul electoral a interdicției de a utiliza în campania electorală și în cadrul acțiunilor de agitație electorală a discursului bazat pe ură sau instigator la discriminare, iar în Codul contravențional introducerea sancțiunilor pentru asemenea acțiuni.

De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni pentru implicarea cultelor religioase în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare dacă aceasta are ca scop să-i determine să voteze pentru un concurent anume, implicarea organizațiilor necomerciale, de binefacere și sindicale în campania electorală, nereflectarea corectă a campaniei de către instituțiile media.

Proiectul conține și alte modificări, inclusiv acordarea alegătorului cu dizabilități a dreptului să aplice facsimilul în loc de semnătură, acordarea dreptului de acces la listele electorale depline observatorilor, prin semnarea unei declarații de confidențialitate, reglementarea expresă a zilei când începe campania electorală pentru turul doi de scrutin, reducerea timpului destinat votării, stabilirea expresă a termenelor când pot fi nimicite listele electorale, etc.

O altă propunere prevede stabilirea orelor de votare de la 8.00 până la 20.00 față de 07.00-21.00 cum este în prezent.  

De asemenea, se propune stabilirea unor norme referitoare la conținutul și modalitatea efectuării publicității electorale, procedurii de contestații, precum și a sancțiunilor pentru grupurile de inițiativă, concurenții electorali, funcționarii electorali, instituțiile media.

Proiectul de lege urmează a fi votat și în lectura a doua.