Principală  —  IMPORTANTE   —   R. Moldova are nevoie de…

R. Moldova are nevoie de un procuror european, consideră deputatul din primul Parlament Alecu Reniță: „Ținând cont că acum la putere nu se află Plahotniuc și Dodon, revin la acea propunere veche, lansată cam de 10 ani”

Foto: ZdG

R. Moldova are nevoie de un procuror european, consideră deputatul din primul Parlament Alecu Reniță.

La diferite emisiuni, nu am fost singurul, care am propus prin 2010-2011, necesitatea aducerii unui procuror european în fruntea Procuraturii Generale. Mafia s-a opus vehement, înșelând opinia publică și țipând că este o insultă adusă moldovenilor, care au cei mai buni juriști din lume.

Ținând cont că acum la putere nu se află Plahotniuc și Dodon, revin la acea propunere veche, lansată cam de 10 ani, și repet: R. Moldova are nevoie de un procuror european. E cam singura șansă ca procurorul general să nu fie rudă cu nimeni din moldoveni, să nu facă parte din diferite grupuri de interese, să fie totalmente străin de clanurile mafiotice și oligarhice, de neamuri, cumetri, nepoate și verișori, de tot păienjenișul politic și birocratic, care a transformat statul într-o amenințare și insultă la adresa cetățenilor liberi, consideră Alecu Reniță.

Pe 8 octombrie, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorului anticorupție Victor Furtună privind arestarea preventivă a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Astfel, judecătorii au dispus plasarea lui Stoianoglo în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

La ieșirea din sala de judecată, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a declarat că „este o decizie ilegală” și că procurorii nu au înaintat „probe concludente”.

Procurorul anticorupție Victor Furtună susține că dacă nu existau suficiente probe, instanța nu a avea să admită demersul procurorilor privind acordarea a 30 de zile de arest în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Pe 5 octombrie curent, în jurul orei 21:00, după trei ore de percheziții în clădirea Procuraturii Generale (PG), procurorul general Alexandr Stoianoglo, a fost escortat de mascații Serviciului de Informație și Securitate (SIS), fiind reținut pentru 72 de ore. 

Descinderile de la PG și reținerea procurorului general au avut loc marți după ce Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), în jurul orei 14:00, a admis o sesizare a deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Lilian Carp împotriva procurorului general și l-a desemnat pe procurorul anticorupție Victor Furtună pentru a investiga informațiile din sesizare. DETALII AICI