Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Situația din agricultură: PAS…

LIVE Situația din agricultură: PAS cere ca Parlamentul să se convoace săptămâna viitoare în ședință extraordinară

Mai mulți reprezentanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) îndeamnă deputații să se convoace săptămâna viitoare în ședință extraordinară, ca să adopte proiecte ce ar ajuta agricultorii.

„În timp ce Dodon se plimbă cu mașini de lux pe arătura oamenilor, agricultorii se confruntă cu cea mai cumplită secetă din ultima jumătate de secol”, a declarat Maia Sandu în cadrul acțiunii de protest din fața sediului Președinției.

Lidera formațiunii a precizat că, potrivit informațiilor pe care a reușit să le obțină, pierderile din agricultură generate de calamitățile naturale sunt de peste două miliarde de lei.

„Guvernul promite doar 100 de milioane de lei, o picătură într-o mare de nevoi”, a adăugat ea.

Acum două zile, Pro Moldova a cerut adoptarea stării excepționale în agricultură și aprobarea unor măsuri în susținerea agricultorilor afectați de secetă. Liderul grupului parlamentar, Andrian Candu, a declarat că va propune deputaților din opoziție organizarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului.

„Vineri am aprobat acel regulament de oferire a suportului financiar pentru acoperirea parțială a pagubelor generate de secetă, acele 100 de milioane de lei care vor fi oferite din fondul de subvenționare a agriculturii. De asemenea, în paralel, din fondul de intervenție vor mai fi alocate 100 de milioane de lei. Sperăm ca maxim o săptămână agricultorii vor primi acești bani. Colegii de la MADRM lansează deja evaluarea pierderilor legate de grupa a doua de cereale, pentru că pe un mare teritoriu al țării și porumbul, și floarea-soarelui, și alte culturi sunt o parte compromise total, o parte – foarte esențial afectate. Este clar că nu pot fi acoperite toate pierderile agricultorilor, de aceea am venit cu propunerea de a majora subvenționarea primei de asigurare de la 50% la 70%”, a declarat premierul Ion Chicu după tradiționala ședință cu președintele și speakerul de luni, 3 august.