Guvernul vrea să semneze tratatul de aderare la UE până în 2028 și se pregătește pentru atacurilor hibride din partea Rusiei la parlamentare

Integrarea europeană a R. Moldova este „o alegere strategică ireversibilă”, iar ținta Guvernului este „semnarea tratatului de aderare până în 2028”, a declarat vineri, 11 aprilie, prim-ministrul Dorin Recean, într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro la Antalya Diplomacy Forum.
În context, Recean a avertizat asupra faptului că Moscova vrea „să stopeze sau să inverseze parcursul european al R. Moldova” și are obiectivul de a instala o administrație prietenoasă la Chișinău, mizând pe alegerile parlamentare din toamnă.
„Alegerea strategică a R. Moldova este una foarte clară: să devenim membru al marii familii europene. Pentru asta muncim pentru ca până la sfârșitul acestei decade, mă refer către 2028, să putem deja să semnăm tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Este un termen foarte ambițios”, a punctat premierul.
Prim-ministrul a subliniat importanța alegerilor parlamentare din toamna anului 2025: „Alegerile din toamna anului 2025 sunt critice și foarte importante. Moscova pregătește alternative pentru a putea influența politicul de la Chișinău să stopeze sau să inverseze parcursul european al R. Moldova”.
„Având în vedere experiența exercițiilor electorale de anul trecut – referendum și prezidențiale – ne-am pregătit pentru a face față acestor atacuri hibride. Ne așteptăm să fie la o scară mult mai mare pentru că și mizele sunt mult mai mari”, a mai adăugat șeful Guvernului de la Chișinău
Potrivit premierului, Guvernul se pregătește pentru o amplificare a atacurilor hibride, dar contează pe sprijinul partenerilor occidentali, în special România. „Este foarte important ca România să fie o democrație stabilă și pro-europeană în așa fel încât să ne ajutăm reciproc și să ne dezvoltăm împreună în Uniunea Europeană”, a conchis Dorin Recean.
Prim-ministrul Dorin Recean întreprinde o vizită de lucru în Antalya, unde va participa la cea de-a patra ediție a Forumului diplomației, la invitația președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.
Evenimentul, organizat în perioada 11–13 aprilie, reunește șefi de state și de guverne, miniștri și experți care vor aborda subiecte de actualitate de pe agenda regională și internațională. Tema din acest an – „Reclaiming Diplomacy in a Fragmented World” – reflectă nevoia stringentă ca diplomația să își reafirme rolul de forță stabilizatoare, într-un context global marcat de diviziuni crescânde.