Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cât au cheltuit socialiștii în…

Cât au cheltuit socialiștii în campania electorală pentru ca Ștefan Gațcan să ajungă deputat

Socialiștii îi cer lui Ștefan Gațcan să își depună mandatul de deputat. Deputații PSRM se arată indignați de gestul medicului Gațcan, care a decis să părăsească fracțiunea, deși acum trei luni a avut susținerea socialiștilor pentru a ajunge în Parlament.

În timpul unui protest organizat în fața clinicii private a lui Ștefan Gațcan, deputații PSRM l-au acuzat pe deputat de trădare în circumstanțele în care socialiștii au făcut campanie electorală pentru el și l-au ajutat să ajungă în Legislativ.

O persoană, pentru care 2 luni la rând, în plină iarnă, a muncit o echipă întreagă a PSRM. Am mers din casă în casă pentru a face campanie electorală pentru Ștefan Gațcan. Când am văzut acea postare pe facebook a dumnealui că pleacă la o grupare criminală, pentru mine a fost o dezamăgire totală”, a declarat în timpul protestului deputatul Vasile Bolea.

Ștefan Gațcan a câștigat mandatul de deputat în circumscripția Hâncești cu doar circa 5 500 de voturi. Pentru această victorie, socialiștii au trebuit să investească aproape 400 de mii de lei.

Conform datelor prezente Comisiei Electorale Centrale (CEC), PSRM declară că a cheltuit, în campania electorală, circa 363 de mii de lei, iar jumătate din această sumă provine din donații, făcute tot de socialiști.

Cele mai multe resurse financiare, partidul le-a cheltuit pentru publicitate – aproape 265 de mii de lei. Alte 74 de mii lei au mers pentru organizarea întrunirilor și evenimentelor electorale, iar restul banilor au fost utilizați pentru materialele promoționale, cheltuieli de transport, etc..

Pe de altă parte, mai mulți locuitori ai satelor din Hîncești declarau pentru Ziarul de Gardă că, pentru a-l vota pe Gațcan, toți pensionarii ar fi primit baloane de gaz gratuite. Vedeți mai jos un reportaj realizat de colegii noștri în timpul campaniei electorale.

În timpul campaniei electorale, din donații, partidul a strâns circa 186 de mii de lei. Donațiile au venit însă, în preponderență, tot de la membrii PSRM: fosta deputată Elena Hrenova a donat 8 mii de lei, deputații Paciu Mihail și Vartanean Gaik – câte 10 mii de lei, deputata Marina Radvan – 8 750, deputatul Labuneț Anatolie – 7 960 de lei, deputatul Nichita Țurcan – 9 440 etc.

Ștefan Gațcan a câștigat mandatul de deputat în circumscripția Hâncești deși au existat solicitări pentru amânarea scrutinului din cauza răspândirii infecției cu COVID-19. Pe fundalul recomandărilor autorităților de a sta acasă, la alegerile de la Hâncești s-au prezentat la urne doar 23% din numărul alegătorilor incluși în listele electorale.