Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Acuzații între deputați, pe Facebook.…

Acuzații între deputați, pe Facebook. Novac susține că Alaiba a fost prins „cu mâța-n sac” pentru că nu și-ar fi declarat toate veniturile. Deputatul PAS: „Ei sunt cu pufușor pe botișor”

Deputatul PSRM, Grigore Novac, vine cu noi acuzații în adresa deputaților din opoziție privind declarațiile de avere și interesele personale. De această dată, socialistul susține că parlamentarul din fracțiunea PAS, Dumitru Alaiba, nu și-a declarat toate veniturile în declarația de avere, iar în acest sens a sesizat Autoritatea Națională de Integritate și Procuratura Generală. 

Studiind declarațiile depuse de către alesul Maiei Sandu în perioada 2017-2019, am depistat că acesta nu a indicat un garaj ori înstrăinarea acestuia. La fel, nu este explicat faptul schimbării statutului, dar și a prețului, unui automobil care a fost mai întîi în posesie, apoi ca și proprietate. Dumitru Alaiba nu a reflectat, anterior, și un credit în valoare de 45 de mii de euro. Deputatul PAS nu a precizat calitatea sa pe care o are în mai multe companii, pe care le deține împreună cu soția, fapt care credem că s-a făcut cu rea credință și contravine principiului transparenței în interesele personale, pe care este obligat de lege să le declare”, a scris Grigore Novac, într-o postare pe Facebook.

În mesajul său, Novac a precizat că pregătește o altă solicitare în care este vizat un alt deputat din PAS, fără a da un nume.

Grigore Novac/facebook
Grigore Novac/facebook

Tot pe Facebook, deputatul vizat, Dumitru Alaiba, a venit cu o reacție în care susține că colegii din partid ai lui Grigore Novac sunt cu „pufușor pe botișor”.

Văleu! Domnul Novac are întrebări despre declarația mea de venit. Nu o să aștept să văd de unde domnul Novac are cadouri bănești de sute de mii. Nu o să arăt în răspuns cu degetul la el și căsătoria lui fictivă pentru a obține loturi de pământ. Cum nu răspund eu lui, așa nici el mie. Eu sunt gata să răspund în fața cetățeanului oricând. Ei sunt cu pufușor pe botișor. Pentru că sunt corupți, nu vor putea niciodată convinge cetățeanul că sunt imaculați. De aceea ei vor insinua corupție „peste tot”. Astfel nu sunt „doar ei” corupți, ci „toți sunt corupți”, nimeni nu e perfect, deci nu contează cadourile bănești de sute de mii. Așa diferența dintre Dodon și Maia devine mai mică. Pentru că „toi sunt la fel” – teza pe care îl vor promova insistent prin trollii lor”, a reacționat Alaiba.

Joi, 30 iulie, deputatul socialist, Grigore Novac a anunțat că a depus o solicitare la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și la Procuratura Generală (PG), pentru a verifica declarațiile de avere și interese ale deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS), Veronica Roșca. Potrivit lui Novac, deputata nu a indicat în declarația de avere o casă, apartamente, alte imobile și faptul că este proprietara și administratoarea unei companii.

În reacție, deputata PAS a declarat că „s-au speriat corupții” și este gata „să răspund în fața oricărui procuror și judecător pentru fiecare ban cinstit câștigat de mine și familia mea”.

La 1 iulie, ANI a depistat nereguli în declarațiile de avere ale deputatului socialist, Grigore Novac. Diferențe semnificative între veniturile declarate de deputatul socialist Grigore Novac între 2015-2019 și achiziția unei mașini, dar și donațiile pe care le-a făcut partidului din care face parte. Potrivit unui comunicat al ANI, este vorba de o diferență de aproximativ 500 de mii de lei.

Astfel, „conform materialelor probatorii acumulate, inspectorul de integritate a depistat o diferență semnificativă în mărime de 113 mii lei, generată în data de 18.12.2015,  la achiziționarea unui automobil de către subiectul vizat, care ar fi depășit de 2,18 ori – cele 6 salarii medii lunare,  prevăzute de art. 2 din Legea 1264 din 2002 privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii persoanelor cu funcţii de demnitate publică, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţie de conducere (abrogată 01.08.2016)”, se arată în comunicat. 

De asemenea, o altă încălcare a fost depistată în cazul donațiilor pe care Novac le-a oferit partidului din care face parte. „Inspectorul de integritate a mai observat o diferență nejustificată în sumă de 358 360 lei, admisă de același subiect vizat, între veniturile lunare realizate în perioada de referință 2015-2018 și valoarea bănească a cotizațiilor și donațiilor, achitate lunar de către subiectul vizat la finanțarea unui partid politic și a campaniilor electorale. ANI a sesizat Procuratura pe acest caz, iar actul a fost contestat de către deputat. Sesizarea depusă de Novac este acum pe rol la Judecătoria Chișinău și a fost înregistrată la 25 iunie.