Principală  —  IMPORTANTE   —   Olesea Stamate nu mai pleacă…

Olesea Stamate nu mai pleacă din PAS? Igor Grosu: decizia va fi luată în zilele următoare

Decizia privind excluderea deputatei Olesea Stamate din fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) va fi luată în zilele următoare, conform declarației a liderului PAS, Igor Grosu, transmite IPN.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, care ocupă și funcția de președinte al PAS, a informat presa despre discuția avută la fracțiune cu Olesea Stamate, unde „fiecare parte și-a exprimat clar poziția”. O hotărâre legată de prezența Olesei Stamate în fracțiune urmează să fie luată. Anterior, o decizie politică a fost deja făcută publică, anunțând excluderea ei din partid.

„Cunosc adevărul și am sufletul împăcat: toate acțiunile mele au fost corecte și legale”. Aceasta este reacția fostei președinte a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunităţi, Olesea Stamate, după anunțul Partidului Acțiunii și Solidaritate din date de 4 aprilie privind excluderea acesteia din formațiunea politică și în contextul modificărilor Legii amnistiei.

Stamate spune că a primit „cu înțelegere decizia conducerii PAS” și că rămâne devotată „principiilor legalității, statului de drept și valorilor democratice”.

„Înțeleg contextul politic și atacul informațional dur din ultimele zile, direcționat atât împotriva partidului, cât și împotriva mea personal, mai ales într-un an electoral sensibil. Cunosc adevărul și am sufletul împăcat: toate acțiunile mele au fost corecte și legale”, a precizat Stamate.

DOC/ Cel puțin 7 condamnați pe viață, unii fuseseră anterior condamnați la moarte, au ieșit la libertate. Alții sunt pe același drum. Cronologia amendamentelor deputatei PAS, Olesea Stamate

Ziarul de Gardă a constatat că există cel puțin 7 condamnați la închisoare pe viață care au fost deja eliberați din penitenciarul nr. 17 Rezina după ce au beneficiat de amendamentele la legea amnistiei, propuse de deputata PAS Olesea Stamate și votate de majoritatea parlamentară. Alți condamnați pe viață sunt în plin proces de a parcurge drumul spre libertate conform aceluiași scenariu. Unii dintre condamnații eliberați au fost inițial, în anii 90, condamnați chiar la pedeapsa cu moartea, modificată ulterior. 

Pe 4 aprilie 2025, fără consultări publice, Parlamentul a votat în două lecturi proiectul legii pentru „interpretarea” articolului 7 din Legea privind amnistia. În aceeași zi, președinta Maia Sandu a promulgat „interpretarea” aprobată de Legislativ. Astfel, persoanele condamnate la detenție pe viață nu vor putea beneficia concomitent de comutarea pedepsei în baza legii amnistiei și de liberare condiționată înainte de termen.

Vadim Vieru, care reprezintă la CtEDO un fost deținut amnistiat în ianuarie 2025, susține că interpretarea votată și promulgată „ridică semne de întrebare”, având caracter „retroactiv”.