Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Nume controversate în bătălia profesorilor…

Nume controversate în bătălia profesorilor pentru CSM şi CSP

Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi a admis 12 dosare din cele 14 depuse de către profesorii de drept, candidaţi la funcţia de membru permanent în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Pentru proba finală au fost admişi alţi şapte profesori universitari, care își doresc să ajungă în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Deși interviul după care urmau să fie stabiliți învingătorii fusese anunţat pentru miercuri, din motive încă necunoscute, acesta a fost amânat pentru joi, 19 decembrie.

În cadrul CSM, trei din cei 12 membri sunt aleşi de către Parlament, din rândul profesorilor de drept. Astfel că, la concursul inițiat de Legislativ, şi-au depus candidaturile 14 profesori de drept: Violeta Cojocaru, Diana Scobioală, Sergiu Brânză, Gheorghe Avornic, Nicolae Roşca, Teodor Cârnaț, Vladislav Manea, Alexandru Arsenii, Alexandru Sosna, Elena Belei, Marcel Cușmir, Boris Negru, Ion Creţu și Ilie Rotaru. În urma deliberărilor, comisia juridică a ajuns la concluzia că, din cei 14 candindaţi, pentru interviul final să fie aleşi 12 dintre ei, după ce Alexandru Arsenii și Boris Negru nu au fost acceptați, pentru că, legea cu privire la CSM prevede că membrii CSM din rândul profesorilor nu pot candida pentru două mandate consecutive. Totuși, pentru interviul din 19 decembrie, cel mai probabil, în urma unei erori tehnice, au fost chemați toți cei 14 candidați inițiali la funcția de membri ai CSM.

 

De precizat că, numele mai multor candidați din cei 12 selectați, provoacă semne de întrebare. Conform unor surse din sistem, Diana Scobioală este fiica Iuliei Sârcu, judecătoare la CSJ. Aceasta face parte și din completul CSJ care examinează contestațiile hotărârilor CSM. Sergiu Brânză este soțul magistratei Liuba Brânză, despre care presa a scris că ar avea o diplomă de studii fictivă, la o instituție fantomă din România. Sursele noastre spun că Sergiu și Liuba Brânză ar fi nașii lui Ion Țurcan, președintele Judecătoriei Centru. Avocatul Gheorghe Avornic este fostul decan al facultății de drept a USM, este decan al Baroului de avocați Chișinău și a fost conducătorul tezei de doctor a lui Mihai Poalelungi, preşedintele CSJ. Acesta are mai multe afaceri, iar într-o perioadă, deși era avocat, exercita și atribuții administrative, fiind decan al facultății de drept, funcţie incompatibilă cu cea de avocat, conform legislaţiei în vigoare. Sursele ZdG indică şi spre alte nume din această listă, despre care spun că nu au niciun merit pentru care ar deveni membri ai CSM. În eventualitatea în care aceștia vor fi selectați, ZdG va reveni la subiect.

La funcția de membri ai CSP şi-au depus candidatura şapte persoane: Gheorghe Mâțu, Adriana Eșanu, Igor Hadârcă, Alexandr Cauia, Andrei Negru, Marcel Cușmir și Ghenadie Fortuna. Sursele ZdG afirmă că Igor Hadârcă este nepotul lui Sergiu Brânză, candidat la funcția de membru al CSM. Totodată, Marcel Cușmir și-a depus candidatura și la funcția de mebru al CSM. Toți cei șapte candidați au fost acceptați de către membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, fiind invitați inițial pentru ziua de miercuri, la un interviu. Ulterior, acesta a fost contramandat pentru joi, 19 decembrie. Amintim că, după ce Comisia va selecta câte trei candidați pentru fiecare Consiliu, aceștia vor ajunge în Parlament, iar deputații vor vota pentru fiecare candidat în parte.

 

V.M. şi I.S.