Dorin Recean, de Ziua Internațională a Muncii: „Moldova e puternică prin oamenii săi, oameni harnici”

Prim-ministrul Dorin Recean a mulțumit tuturor celor „care își îndeplinesc cu responsabilitatea, demnitate și onestitate” profesia, în contextul Zilei Internaționale a Muncii. Premierul a publicat fotografii cu reprezentanții mai multor meserii: lucrători medicați, agricultori, educatori, ingineri și alții.
„De Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii, îi onorăm pe toți cei care muncesc și contribuie la dezvoltarea țării noastre, oriunde s-ar afla – în agricultură, în construcții, în spitale, în serviciul public, în școli, IT sau industrie. Fiecare profesie este valoroasă și le mulțumesc tuturor care își îndeplinesc responsabilitatea cu demnitate, onestitate și fac mai bună comunitatea noastră.
Moldova e puternică prin oamenii săi, oameni harnici: antreprenori care au pornit de la zero o afacere, creând locuri de muncă bine plătite acasă, profesori care educă generații, medici care salvează vieți în fiecare zi, muncitori care construiesc drumuri, case și viitorul acestei țări.
Știm că Moldova poate datorită oamenilor noștri. Și împreună, pas cu pas, construim o țară care să asigure bunăstare tuturor”, a scris Dorin Recean pe Facebook.
Anual, pe 1 mai este sărbătorită Ziua Muncii. În Chicago, pe 1 mai 1886, membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canada au ieșit în stradă cerând introducerea unei rezoluții care stipula că „ziua legală de muncă trebuie să constituie 8 ore”. Protestul început pașnic s-a întins pe mai multe zile, în care au avut loc confruntări violente, înregistrându-se morți și răniți atât în rândul protestatarilor, cât și în cel al polițiștilor. Decizia de sărbătorire a zilei de 1 mai a fost luată în 1889 de Congresul Internaționalei Socialiste, desfășurat la Paris.
În R. Moldova, dar și în alte peste 60 de țări, ziua de 1 mai este inclusă în categoria zilelor libere legale. Reportera ZdG a discutat cu cetățenii despre cum este remunerată munca în R. Moldova, ce salariu ar fi suficient, dar și care sunt cerințele față de locul de muncă.
Între timp, opoziția parlamentară organizează un „marș al solidarității și dreptății sociale” în Chișinău, începând cu ora 10:00.
„Ne adunăm în Chișinău pentru a amintim: Moldova aparține poporului său. Acest marș este începutul luptei noastre pentru suveranitate, pentru neutralitate, pentru interesul național”, se menționează într-un spot publicitar al evenimentului, publicat de socialiști.
În videoclip sunt lansate o serie de acuzații la adresa actualei guvernări, precum creșterea prețurilor și emigrarea populației. Însă accentul este pus pe o serie de narative promovate de opoziția pro-rusă: „impunerea agendei LGBT”, „pomparea” R. Moldova cu armament și „împingerea spre război”, dar și predarea țării „sub control exterior”.