Deutsche Welle Ce pagube reale a suferit programul nuclear al Iranului?

Potrivit experților, programul nuclear iranian rămâne funcțional, în ciuda bombardamentelor masive. Teheranul refuză inspecțiile, în timp ce Washingtonul amenință cu noi atacuri, scrie DW.
Pe 28 iunie, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că Iranul ar putea „în câteva luni” sau chiar mai devreme să reia îmbogățirea uraniului cu mai multe cascade de centrifuge. Declarația sa contrazice afirmațiile președintelui american Donald Trump, care susținuse că atacurile asupra instalațiilor nucleare iraniene au întârziat programul nuclear cu „decenii”.
În cadrul „Operațiunii Midnight Hammer”, Statele Unite au lansat, pe 22 iunie, un total de 14 bombe GBU-57 penetrante, fiecare cântărind 13.600 kg, și 30 de rachete de croazieră Tomahawk. Țintele au fost trei dintre cele mai importante instalații nucleare iraniene: Fordo, Isfahan și Natanz. Aceste bombe sunt concepute pentru a pătrunde adânc în sol și a distruge structuri subterane fortificate.
Potrivit lui Jeffrey Lewis, expert în controlul armamentului la Middlebury Institute of International Studies, instalațiile lovite au fost grav avariate. Totuși, el a subliniat că numeroase alte facilități au rămas intacte.
„Controversa, în opinia mea, vine în mare parte din faptul că multe instalații nu au fost lovite”, a declarat Lewis într-un interviu pentru Deutsche Welle.
O întrebare esențială este ce s-a întâmplat cu cele 400 de kilograme de uraniu îmbogățit la 60%. „Majoritatea nu se afla la Fordo”, a explicat el. Deși Fordo este un centru de îmbogățire și depozitare, cea mai mare parte a uraniului este ulterior transportată într-un alt loc din apropierea orașului Isfahan.
Întrebat despre evaluarea daunelor de la Fordo și despre dificultatea de a aprecia eficiența atacurilor în absența inspectorilor internaționali, Lewis a fost rezervat: „Armata americană operează cu un model al instalației care permite anumite estimări. Dar acest model ar putea fi corect sau greșit. Va fi foarte dificil să aflăm ce s-a întâmplat cu adevărat la Fordo până când cineva nu intră efectiv acolo.”

Supravegherea devine mai dificilă
Președintele american Donald Trump a declarat că nu crede că Iranul și-ar fi evacuat rezervele de uraniu din instalații înainte de atacuri. „Este foarte dificil, în plus nu le-am dat aproape deloc un avertisment prealabil”, a spus Trump într-un interviu acordat în weekend postului Fox News.
Între timp, secretarul de stat Marco Rubio a cerut ca inspectorii AIEA să aibă acces la instalațiile lovite, pentru a evalua situația. La rândul său, directorul AIEA, Rafael Grossi, a solicitat acces imediat la facilitățile afectate pentru a putea verifica stocurile de uraniu îmbogățit. Cu toate acestea, guvernul iranian a refuzat până în prezent orice inspecție. Mai mult, Parlamentul de la Teheran a votat suspendarea cooperării cu AIEA, după ce agenția nu a condamnat oficial atacurile israeliene și americane.
„Organizația iraniană pentru energie atomică își va suspenda colaborarea cu AIEA până când siguranța instalațiilor noastre nucleare va fi garantată”, a anunțat președintele Parlamentului, Mohammad Bagher Ghalibaf, pe 26 iunie, la televiziunea de stat.
Potrivit politologului Hamid Reza Azizi, de la Fundația Știință și Politică (SWP) din Berlin, această decizie îngreunează considerabil supravegherea internațională a programului nuclear iranian. Azizi amintește că Iranul a început să-și reducă treptat angajamentele asumate prin Acordul nuclear (JCPOA) încă din 2018, după retragerea Statelor Unite.
Conform acordului, Iranul era obligat să raporteze toate activitățile nucleare către AIEA. Însă, din 2019, imaginea activităților nucleare iraniene transmisă agenției internaționale a devenit tot mai neclară.
„Pe de o parte, au suferit daune reale în urma atacului militar, dar au realizat și că pot supraviețui unui astfel de atac”, avertizează expertul Jeffrey Lewis.
Dacă instalațiile au rămas intacte, Trump amenință cu noi atacuri
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a condamnat atacurile americane asupra instalațiilor nucleare iraniene, catalogându-le drept în mare parte ineficiente: „Nu au reușit să obțină nimic semnificativ.” Deși oficialii și presa de stat iraniană admit că au existat pagube, ei insistă că nu s-au produs consecințe catastrofale.
Președintele american Donald Trump a declarat vineri, într-o conferință de presă la Casa Albă, că va ataca din nou Iranul „fără îndoială”, dacă serviciile de informații vor conchide că Teheranul îmbogățește uraniu la un nivel îngrijorător.