Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Curtea de Apel a găsit…

Curtea de Apel a găsit «SOLUŢIA». Piatra comemorativă rămâne în PMAN

Judecătorii Curţii de Apel Chişinău au decis marţi, 9 octombrie, ca Piatra ridicată în memoria victimelor ocupaţiei sovietice să rămână în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Decizia a stârnit mari nemulţumiri de partea Fundaţiei de Binefacere „Soluţia” care au şi înaintat o cerere privind evacuarea Pietrei din faţa Guvernului. „Dacă judecătorul lua altă decizia zbura ca «propca» de la şampanie de aici”, a comentat unul din reprezentanţii Fundaţiei. După o dispută de 20 de minute cu argumente şi replici între reprezentanţii Primăriei Chişinău şi reprezentanţii Fundaţiei de Binefacere „Soluţia”, judecătorul Grigore Zubati a respins cererea reclamanţilor ca fiind nefondată.

„Instanţa de judecată hotărăşte: cererea depusă de Vasile Bolea, Vlad Batrîncea, Grigore Novac împotriva Primăriei Chişinău de anulare a dispoziţiei primarului general cu privire la instalarea unei Pietre comemorativă în Piaţa Marii Adunări Naţionale, o respinge ca fiind nefondată. Hotărârea e cu recurs”.

Juristul Vasile Bolea susţine că vor ataca hotărârea la Curtea Supremă de Justiţie, însă are presimţiri că nici acolo nu se va face dreptate. „S-a pierdut o bătălie însă nu s-a pierdut lupta. Noi vom căuta dreptea. Cu toate că este foarte greu să cauţi dreptate într-o ţară unde toate instituţiile sunt subordonate politic. Este o decizie stranie. Cu toate că am argumentat din toate părţile instanţa a ajuns la o altă concluzie”.

Nemulţumit din sala de judecată a ieşit şi juristul Grigore Novac care a afirmat că, la început, judecătorul habar nu avea de acest dosar. „El s-a făcut cruce că a scăpat de acest dosar. S-a spălat pe mâini. Atât”, îşi exprimă nemulţumirea Novac, în timp ce reprezentanţii Primăriei Chişinău s-au arătat satisfăcuţi de hotărâre.

Am încercat să aflăm şi opinia trecătorilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale în contextul verdictului dat de Curtea de Apel Chişinău. Oleg Ursan, de profesie istoric, crede că atât Piatra comemorativă cât şi momumentele lui Lenin, Stalin şi Ştefan cel Mare şi Sfânt trebuie amplasate într-un spaţiu special amenajat. „Aşa cum am văzut şi în Franţa şi în Germania aşa să fie şi la noi. Aici în faţa Guvernului ar fi mai bine de instalat ceva Sfânt, de exemplu o cruce care să fie vis-a-vis de Catedrală”.

Galina Cuiban din Chişinău este de părere că se face mare scandal în jurul Pietrei fără ca oamenii să cunoască adevărata istorie. Femeia spune că, astfel de monumente ar trebui istalate în toată ţara. „Dacă comuniştii instalau aici o Piatră pe Lenin era bine pentru anumiţi oameni cu interese, dacă democraţii atunci e ilegal”, este de părere Galina.

Amintim că Piatra comemorativă a fost instalată la 28 iunie 2010, după ce Mihai Ghimpu a dat un decret prin care ziua de 28 iunie a fost declarată zi a ocupaţiei sovietice.

I.S