Citeşte cine este Leonid Talmaci, candidatul PCRM la funcţia de preşedinte al R. Moldova
Leonid Tălmaci s-a născut pe 26 aprilie 1954 în satul Reteni, r-nul Râşcani. Acesta a îndeplinit funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM)din 1991 şi până în anul 2009, când a fost înlocuit cu Dorin Drăguţanu.
Începând cu anul 1977, Talmaci a lucrat în sectorul bancar de stat din Leningrad. În anul 1988, a fost numit în funcţia de preşedinte al uneia dintre primele bănci private din Rusia „Energomaş” din Sankt-Petersburg, la vârsta de numai 34 ani. Este ales şi preşedinte al Asociaţiei băncilor comerciale din acelaşi oraş, apoi în 1990 vicepreşedinte al Asociaţiei băncilor din Rusia.
Prin Decretul nr. 122 din 4 iunie 1991, în vederea promovării unei politici unice în domeniul circulaţiei monetare, creditelor, operaţiilor cu valută străină şi al asigurării unui control eficient asupra activităţii sistemului bancar în republică, preşedintele R. Moldova, Mircea Snegur a reorganizat Banca Republicană din Moldova a Băncii de Stat a U.R.S.S. în Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi l-a numit în funcţia de preşedinte al BNM pe Leonid Petru Tălmaci, învestindu-l cu împuternicirile de a reprezenta BNM în Consiliul Central al Băncii de Stat a U.R.S.S.
În această calitate, el a primit însărcinarea de a elabora şi de a prezenta până la 10 iulie 1991 spre examinare Prezidiului Parlamentului R. Moldova proiectul Statutului Băncii Naţionale şi propuneri asupra structurii aparatului ei central.
Prin Hotărârea Parlamentului R. Moldova din 19 martie 1992, Leonid Talmaci a fost numit în funcţia de Guvernator al BNM. În noiembrie 1993 el a lansat moneda naţională a R. Moldova, leul moldovenesc. Până în 1998 a promovat o politică monetară dură şi un curs stabil al monedei naţionale. Odată cu criza financiară rusă din anul 1998 care a dus la prăbuşirea dramatică a economiei şi a leului, el a renunţat la această politică, a retra BNM de la Bursa Valutară Interbancară şi a liberalizat cursul monedei naţionale. Ca urmare a adoptării unei politici flexibile a cursului de schimb, experţii internaţionali au constatat mai târziu că leul moldovenesc a avut cel mai puţin de suferit de pe urma crizei dintre toate monedele ţărilor ex-sovietice.
Leonid Talmaci a fost distins cu Ordinul „Gloria Muncii” în 1996 – „pentru activitate îndelungată şi rodnică în organele financiar-bancare, contribuţie substanţială la prefecţionarea controlului economico-financiar şi înalt profesionalism”, cu titlul de „Omul succesului” în 1998 şi a devenit „Cavaler al Ordinului Republicii în anul 2001. Leonid Talmaci este căsătorit şi are un copil.