Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   China amenință securitatea europeană, susține…

China amenință securitatea europeană, susține șefa diplomației UE, Kaja Kallas

Foto: AFP

China trebuie să înceteze să mai amenințe securitatea europeană, a declarat miercuri, 2 iulie, șefa diplomației europene Kaja Kallas înaintea unei reuniuni, la Bruxelles, cu ministrul de externe chinez Wang Yi, relatează France Presse, citat de Agerpres.

China desfășoară „atacuri cibernetice, interferează în democrațiile noastre și practică un comerț neloial. Aceste acțiuni dăunează securității și locurilor de muncă în Europa”, a subliniat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas.

Vizita lui Wang Yi la Bruxelles are loc cu trei săptămâni înaintea unui summit la Beijing între președintele Chinei, Xi Jinping, și conducerea UE.

Din capitala belgiană, șeful diplomației chineze urmează să se deplaseze la Paris și Berlin.

Desigur, China nu este un adversar al UE, dar „în materie de securitate, relațiile noastre se află sub o presiune din ce în ce mai mare”, susține Kaja Kallas.

Kallas, fost prim-ministru estonian, a acuzat China că ajută Rusia în războiul acesteia împotriva Ucrainei.

„Întreprinderile chineze reprezintă colacul de salvare al Moscovei în sprijinirea războiului său împotriva Ucrainei”, a insistat ea, făcând apel la China să apere dreptul internațional.

Pentru a pune presiune pe Beijing, Uniunea Europeană a adoptat sancțiuni împotriva unor companii chineze acuzate că ajută Rusia să evite sancțiunile occidentale. Dar Bruxellesul recunoaște că nu a putut să facă China să renunțe la alianța sa strategică cu Rusia.

„A permite desfășurarea unui război în Europa, căutând în același timp să strângă relațiile cu Europa este o contradicție pe care Beijingul trebuie să o rezolve”, a afirmat Kallas.

După revenirea lui Donald Trump la Casa Albă și războiul comercial pe care l-a lansat, UE încearcă să-și îmbunătățească relațiile cu China. Dar relațiile între cele două părți, dimpotrivă, s-au deteriorat, Bruxellesul acuzând Beijingul că nu face nimic pentru a-și corecta practicile neloiale în domeniul economic.

Conflictele s-au înmulțit în ultimii trei ani între UE și China în diverse sectoare economice: automobile electrice, industria feroviară, panouri solare și turbine eoliene, notează AFP, potrivit Agerpres.