Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   “Viki” și “Moldoveanu”, cetățeni ai…

“Viki” și “Moldoveanu”, cetățeni ai R.Moldova implicați într-o grupare din România care a făcut 450 mii euro din prostituție

Silvia Cotov zisă „Viki” și Vasile Farima zis „Vasile” sau „Moldoveanu, ambii cetățeni ai R.Moldova sunt implicați într-o grupare specializată în traficul de ființe umane formată în România. Cei doi aveau roluri bine stabilite în cadrul rețelei care recruta fete din Călărași, România, care se prostituau mai apoi în țări din Uniunea Europeană. Ziarul „Evenimentul Zilei” din România a publicat o serie de dezvăluiri despre această grupare, liderii căreia au fost recent arestați.

Membrii clanului de romi Zăbălaru, din Călăraşi, considerați „naşii” traficului de persoane din sudul României au strâns 450.000 de euro din prostituţia din dragoste. Atunci când vorbele dulci nu mergeau cu fetele, ei apelau la abuzuri şi metode interlope. Detalii stupefiante apar într-o anchetă DIICOT care a dus la arestarea liderilor acestui clan. Anchetatorii spun că gruparea „Zăbălaru” avea conexiuni cu clanul Sportivilor din Capitală şi cu mafia albaneză din sudul Italiei.

Zeci de fete din satele din Călăraşi au căzut în capcanele dragostei şi au acceptat să se prostitueze pentru membrii clanului Zăbălaru. Gruparea era condusă de cuplul Nicolae Dumitrache, zis Budrigan şi soţia acestuia, Vasilica-Minodora, zisă „Cami”.

„Este unul dintre capii lumii interlope ce funcţionează la nivelul oraşului de mai mult timp (ascensiunea sa în comiterea de fapte grave din sfera ilicitului penal începând din anul 2006), el fiind susţinut în primul rând de soţia sa şi de membrii familiei acesteia, cunoscuţi sub apelativul „Zăbălaru” dar şi de simpli acoliţi care, în timp, pentru a obţine protecţie dar şi venituri materiale, i-au acordat sprijin şi i-au executat cu obedienţă ordinele”, îl descriu procurorii DIICOT pe liderul Budrigan. „Afacerea” era condusă cu fermitate de cei doi, colaborând ca un tot unitar din anul 2007 până la destructurarea acestuia, desfăşurând o mare parte a activităţilor infracţionale în afara graniţelor ţării Italia, Grecia şi Franţa.

Eşalonul doi al grupării era format din recrutorii, cei care îşi foloseau şarmul să păcălească fetele, şoferii şi proxenetele acre aveau grijă de fete în străinătate. Râncele ajungeau în bordelurile din străinătate, îndeosebi în „vitrină”, care era denumit în convorbirile telefonice drept „magazin”. Aceştia sunt: Iulian Dumitrache, Cristian Cîntar- zis „Calea”, Niţă Valentin-Ionel- zis „Vali Zăbălaru”, Cîntar Florin zis „Spoitoru”, Sanda Dumitru zis „Doru Budrigan”, Fasole Nicolae Cosmin zis „Fasole” sau „Răzvan”, Nicolae Tudor zis „Cristi” sau „Geolgău”, Niţă Adrian-Nicu zis „Pisoi”, Poteacă Fană zis „Fană Grasu”, Cotov Silvia (cetăţean moldovean) zisă „Viki”, Prună Ionuţ-Emanuel- zis „Iani” şi Farima Vasile (cetăţean moldovean) zis „Vasile” sau „Moldoveanu”, fiecare dintre aceştia cu atribuţii bine stabilite în cadrul reţelei.

Principala îndeletnicire era recrutarea de tinere femei, prin operaţiuni de cumpărare, plasarea acestora în străinătate pe pieţe profitabile, cu alte reţele de infractori specializaţi în comiterea de infracţiuni de gen din care procurorii DIICOT amintesc pe Mustafa Sali zis „Ciki”, a cărui grupare a fost destructurată de autorităţile române şi italiene în colaborare, la mijlocul anului 2010, în prezent acest inculpat şi acoliţii săi fiind arestaţi în Salerno, Italia, sau pe cei cunoscuţi sub numele de „Clanul Preda”, ce acţionează cu precădere pe piaţa de carne vie din Napoli şi Parma, Italia, probatoriile aflate la dosar, respectiv interceptările convorbirilor telefonice demonstrând cu prisosinţă acest lucru.

În anul 2007, membrii grupării au adoptat ca metodă de recrutare a tinerelor femei inducerea în eroare, folosind cu succes aşa numita metodă „loverboy”. Procurorii DIICOT arată că au luat această decizie deoarece la fel ca şi ceilalţi traficanţi de carne vie s-au adaptat noilor realităţi sociale şi au conştientizat că recrutarea prin violenţe fizice sau prin răpire le-ar fi creat riscuri majore şi ar fi făcut mult mai uşoară tragerea lor la răspundere penală aşa încât, folosindu-se de această metodă mai personală, au reuşit să le menţină pe victime într-o totală dependenţă emoţională şi afectivă faţă de ei.

Concret, arată DIICOT, „loverboy” este un iubit de carieră care face parte dintr-o reţea ce recrutează fete pentru trafic de persoane, alegându-le ca target din grupuri vulnerabile cărora, treptat le câştigă încrederea, intrând într-o relaţie afectuoasă, intimă, de cuplu cu acestea, determinându-le să se prostitueze în timp pentru el, în prealabil însă câştigându-le încrederea. „Astfel, după ce tinerele vulnerabile se îndrăgostesc de traficant, acesta, uzând de autoritatea emoţională pe care o deţine şi o exercită permanent, reuşeşte să le determine să se prostitueze cu pretextul că activitatea nu va fi de lungă durată ci va ţine doar atât cât va fi nevoie ca ei să acumuleze un capital care să le permită să îşi întemeieze o familie şi să trăiască decent, în realitate însă, din bani astfel obţinuţi beneficiind o întreagă reţea de carne vie din care traficantul face parte”, se arată în actul de acuzare DIICOT.

Procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe membrii acestei grupări. În cauză, au fost instituite măsuri asiguratorii de sechestrare a unor bunuri imobile aparţinând acestora, în vederea confiscării speciale a sumei de 450.000 de euro de la „Zăbălaru”, ce reprezintă produsul infracţiunilor săvârşite de aceştia, provenienţa banilor având un caracter ilicit. Au fost puse sub sechetru două apartamente şi o vilă în Călăraşi, mai multe autoturisme şi mai multe kilograme de aur.

Sursa: evz.ro. Întreg articolul, îl citiți AICI.