Anunţ: „Vând un rinichi, la frontiera de Est a UE”
Zeci de anunţuri sunt postate zilnic pe site-urile publicitare de către persoane din R. Moldova care intenţionează să-şi comercializeze un rinichi sau o parte din ficat. Unii scriu în aceste anunţuri că vor să doneze organe, alţii recunosc că vor să le vândă, iar cei din a treia categorie anunţă şi preţul contra căruia şi-ar ceda un rinichi sau o parte din ficat. De obicei, preţurile variază între 7 mii de euro şi 25 de mii. Majoritatea potenţialilor “donatori” recunosc că au decis să recurgă la această cale riscantă din cauza problemelor economice pe care nu le pot soluţiona altfel.
„Clinic sănătos, vând rinichi cu doar 10000 de euro”
„35 ani, complet sănătos. Vând un rinichi la preţ de 25000 euro, rog seriozitate”, “Locuiesc într-un sat pe malul Prutului. Vând un rinichi, ca să-mi cumpăr o casă pentru mine şi pentru copiii mei”, “Vreau să-mi vând un rinichi. Sunaţi, n-o să regretaţi”, “Îmi vând un rinichi. Seriozitate. Fost sportiv, nu beau, nu fumez. Grupa sanguină AB4 pozitiv. 100 000 euro”, “Am 21 de ani. Vreau să îmi vând un rinichi. Rog oameni cu seriozitate să sune”, “Vând rinichi, gr. a II-a pozitivă. 20000 euro. Am nevoie de bani”, “Clinic sănătos, vând rinichi cu doar 10000 de euro, grupa de sânge B3+, rog seriozitate. Îmi scrieţi pe skype. Sunt online seara, după 8”… Acestea sunt doar o parte dintre anunţurile postate de potenţiali “vânzători” de rinichi. Toţi autorii anunţurilor au o calitate comună – sunt tineri. Îi deosebeşte faptul că locuiesc în diferite localităţi ale R. Moldova: la Aneni, Chişinău, Hânceşti sau Bălţi.
L. are doi copii. Cel mai mic nu a împlinit încă 2 ani, iar cel mai mare, la toamnă, va deveni elev. Deşi copiii sunt mici, iar ea ştie că sănătatea sa e foarte importantă pentru cei doi micuţi, a decis să renunţe la un rinichi, în schimbul a 7 mii de euro, pentru a-şi putea cumpăra o casă. L. spune că ea şi cei doi copii ai săi nu se mai pot descurca în lipsa unei case. Deşi, de la vârsta de 16 ani, a muncit în Rusia, la construcţii, banii acumulaţi acolo nu i-au fost de mare folos, deoarece niciodată nu au fost suficient de mulţi. “Acum câţiva ani, soţul meu a plecat la muncă în străinătate. La început, ne mai ajuta, dar, de prin luna martie, nu ne mai trimite niciun ban. Cred că are pe altcineva…”, povesteşte L. Ea a încercat să-şi găsească un loc de muncă în sat, ca să fie mai aproape de copiii săi, dar nu a reuşit, deşi spune că poate face orice: poate munci la construcţii, poate găti bucate, poate îngriji bolnavi şi copii… “Aş face orice fel de muncă, dar satul nostru e mic şi locurile de muncă sunt deja ocupate”, explică L. În ultimul timp, se confruntă şi cu probleme de sănătate. Acest fapt o îngrijorează mult, deoarece crede că, dacă medicii ar depista că are sănătatea şubredă, nu ar accepta prelevarea unui rinichi de la ea, deşi, din câte a aflat, rândul celor care aşteaptă un rinichi, pentru a-şi salva viaţa, e destul de mare.
„Ar accepta să reducă din preţul rinichiului său, doar ca, până la toamnă, să poată intra în casă”
Acum câteva zile, a fost la Chişinău, la o investigaţie la Institutul Oncologic. Verdictul medicilor a fost unul încurajator pentru ea, deoarece, deşi i-au depistat probleme, nu este vorba despre cancer. Femeia spune că, după ce a aflat că în satul său cineva vinde o casă contra sumei de 5 mii de euro, ar accepta să reducă din preţul rinichiului său, doar ca, până la toamnă, când cel mare va merge la şcoală, să poată intra în casă.
Pe alt site de anunţuri, descoperim telefonul unui tânăr care, deşi munceşte şi nu are încă o familie, este decis să-şi vândă un rinichi, pentru că, altfel, nu poate ieşi din sărăcie şi probleme. “Am citit mai multe articole pe internet, ştiu că poţi trăi o viaţă deplină cu un singur rinichi. Dacă-i aşa, m-am gândit să-mi vând unul, deoarece, altfel, toată viaţa voi umbla pe drumuri”, spune tânărul. El recunoaşte că nu a discutat cu părinţii săi despre această decizie, dar, fiind major, crede că nu ar fi o problemă, chiar dacă ei ar afla despre intenţia sa.
Administratorii acestor site-uri susţin că nu sunt responsabili de conţinutul anunţurilor, atâta timp cât acestea nu conţin mesaje vulgare, indecente, nu cheamă la violenţă.
900 de pacienţi din R. Moldova necesită transplant de organe
La Agenţia de Transplant, medicul Anatoli Lozovschi ne-a spus că numărul mare de asemenea anunţuri nu demonstrează că astfel de tranzacţii au loc în R. Moldova. “Din cauza problemelor cu care se confruntă, mai multe persoane recurg la soluţii disperate. Tentativele de comercializare a organelor umane fac parte din categoria acestora. Şi la Agenţia de Transplant suntem apelaţi de persoane care ar dori să-şi vândă un rinichi sau o parte din ficat. Nu pot să spun cât de mulţi apelează la noi, dar sunt destul de frecvente aceste apeluri. Unii chiar vin la Agenţie. Pentru toţi, însă, avem un singur răspuns: Legea nr. 42 din 06.03.2008, privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane, spune că “prelevarea de organe, ţesuturi şi celule se poate efectua de la persoane în viaţă, având capacitate de exerciţiu deplină, doar în cazul existenţei consimţământului scris, liber, prealabil şi expres al acestora şi cu autorizarea Comisiei independente de avizare”. Deci, această lege stipulează clar că prelevarea organelor în scopuri comerciale este strict interzisă”, susţine medicul Lozovschi.
Totodată, specialişti din transplantologie susţin că funcţionarea, din 2008, a acestei legi, activitatea Agenţiei de Transplant, dar şi a altor structuri guvernamentale nu exclud posibilitatea unor activităţi clandestine sau ilegale, practicate peste hotare, cu persoane din R. Moldova.
Ala Vechiu, specialistă în probleme sociale la Comitetul naţional de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane, susţine, însă, că din anul 2012 nu a fost înregistrat niciun caz de trafic în scop de prelevare. Ala Vechiu face trimitere la rapoartele instituţiilor competente, care confirmă că astfel de cazuri nu au fost înregistrate oficial.
Agenţia de Transplant anunţă că, în prezent, în R. Moldova, sunt aproximativ 900 de pacienţi care necesită transplant de organe. Peste 60.000 de pacienţi sunt pe lista de aşteptare pentru transplant de ficat, inimă, plămâni, pancreas, intestin sau rinichi în statele membre ale UE. Perioada de aşteptare pentru o astfel de intervenţie deseori depăşeşte trei ani.
Reporter de Gardă