„Am salvat peste 20 de câini, 2 capre, un porc şi o vacă”
Salvatorii din România, printre care pompierul Iulian Cazaciuc, au dat o mână de ajutor sinistraţilor din R. Moldova. Echipaţi cu bărci de salvare, ei au pătruns în zona inundată de la Cotul Morii, de unde au evacuat animalele căţărate pe acoperişurile caselor aflate în apă. Au salvat păsările adăpostite în biserică şi au fost emoţionaţi de suferinţa oamenilor, atunci când vedeau de la câţiva metri cum li se prăbuşeau casele.
Brigada de pompieri din România s-a oferit să treacă Prutul, ca să ajute sinistraţii şi autorităţile locale din R. Moldova, după ce oficialităţile de la Chişinău au luat legătura cu Ministerul Administraţiei şi Internelor din România. Pompierii au fost informaţi despre misiunea lor, însă nimeni nu a fost obligat să pornească la drum. Iulian Cazaciuc este din Bucureşti. De 5 ani lucrează în calitate de pompier şi salvator la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din România.
Misiune încheiată
„Când a trebuit să venim, nu am fost obligaţi. Toţi am venit ca voluntari. Noi am cerut să venim. Suntem din toată ţara. Unul dintre motivele pentru care sunt aici este că şi soţia mea este din R. Moldova. Când am plecat de acasă, nu ni s-a spus exact satul în care vom ajunge. Dar am fost bucuroşi să ajutăm oamenii, indiferent că sunt din Sud sau din Nord, pentru că suntem o ţară care nu avem bariere. Şi în special pompierii nu contează pe cine ajută, pe un om sărac sau pe un om bogat. Noi ajutăm pe toată lumea la fel”, susţine pompierul Iulian Cazaciuc.
Vineri, 30 iulie, în satul Nemţeni din r. Hânceşti, o echipă de salvatori şi pompieri români care şi-au încheiat termenul de aflare în misiune au fost înlocuiţi cu o altă echipă din 20 de camarazi, veniţi de la Bucureşti. După 12 zile patrulate cu barca în zona inundată, Iulian Cazaciuc se pregătea de plecare. Pompierul ne-a povestit ce vietăţi şi obiecte de valoare au reuşit să salveze.
Icoanele cu o vechime de 500 de ani au fost salvate
„Oameni izolaţi de apă nu am găsit, pentru că au fost evacuaţi înainte să venim noi. Dar când ne-am dus să salvăm animalele, ele nu au fugit, pentru că erau înfometate şi însetate. Au stat să le capturăm şi să le punem în barcă. Am salvat peste 20 de câini, 2 capre, un porc şi o vacă cu un viţel. Animalele erau căţărate pe acoperişurile caselor şi deasupra coteţelor. Şi în biserică erau foarte multe păsări care s-au adăpostit – fiind mai înaltă de la apă, ele stăteau acolo.”
Pompierul ne-a mai spus că au reuşit să salveze şi unele obiecte de valoare, printre care icoane cu o vechime de 500 de ani. „Proprietarii l-au rugat pe domnul colonel să aprobe intervenţia noastră şi aşa am salvat obiectele care prezintă ceva pentru cultură şi religie.”
Iulian Cazaciuc povesteşte că în timp ce mergea cu barca a văzut cum pereţii caselor cedau şi se prăbuşeau acoperişurile. „În special au cedat casele făcute din pământ. Având temelia mai slabă, s-au prăbuşit. Cele făcute din cărămidă sau din piatră au rezistat într-o anumită măsură. Când mergea un sinistrat cu barca noastră şi îşi vedea casă afectată, cu toate că suferea, spunea că o să se întoarcă unde a locuit toată viaţa. Ei nu pot părăsi zona unde au trăit, indiferent de ceea ce s-a întâmplat şi de starea în care se află.”
Iulian a amintit încă o dată care sunt riscurile meseriei de pompier atunci când se află în situaţii excepţionale. Din experienţa sa, spune că pericolul este acolo unde nu poţi vedea ce e sub apă, în fum sau în foc. Pericolul e la fel de mare atunci când e un incendiu şi atunci când lucrezi într-o zonă inundată. Pentru că nu toată lumea vede ce e sub apă, unde ar putea fi aruncate obiecte ascuţite, care te pot înţepa sau chiar îţi pot provoca o hemoragie la picioare.
Căzut la datorie
„Majoritatea celor care am venit suntem cu experienţă şi putem să patrulăm în condiţii de inundaţii. În sensul că nu ne aruncăm niciodată cu capul înainte. Mai întâi verificăm şi apoi ne deplasăm. Pericolul e mare, pentru că atunci când te deplasezi în jurul unei case care a fost afectată poate să cadă acoperişul şi să te surprindă în interior.”
Pompierul ne-a povestit şi despre un caz recent, când, aflat în misiune, un coleg de-al său şi-a pierdut viaţa. În timpul unui incendiu produs la un depozit angro din Bucureşti, clădirea fiind foarte mare, a cedat structura de rezistenţă. „În urma incendiului, au fost victime din rândul pompierilor, printre care colegul nostru Ionuţ Ungureanu, care a murit la datorie. Cu toţii regretăm când pierdem un coleg. El va rămâne tot timpul în sufletul nostru şi alături de noi. Când plecăm de acasă, ştim că în orice zi, în orice situaţie s-ar putea să apară un pericol. Dar având pregătirea necesară, ştim să apreciem riscul şi pericolul. Nu intrăm cu capul înainte decât după ce am studiat ce s-ar putea întâmpla. Cele mai grele intervenţii sunt atunci când surprindem persoane în interiorul unor clădiri cuprinse de flăcări. Atunci ne gândim mai întâi să salvăm persoana şi apoi ne gândim la viaţa noastră.”
Pompierul român vine la rude în R. Moldova de două sau trei ori pe an. „Decât să mă duc într-o ţară ca Italia, Germania sau Franţa, prefer să vin în R. Moldova. Ospitalitatea de aici e nemaiîntâlnită. Şi caracterul oamenilor e pe departe faţă de cel al oamenilor care locuiesc în ţările Uniunii Europene. În R. Moldova sunt oameni cu suflet mare şi întotdeauna găseşti un ajutor când ai o problermă. La petreceri sunt petreceri şi la muncă e muncă.”
Căpitanul Oleg Covaşnic, care e născut în R. Moldova, dar lucrează la Bucureşti, ne-a spus că în detaşamentul care şi-a încheiat misiunea au lucrat 40 de pompieri-salvatori. Au acţionat cu 20 de motopompe transportabile, 20 de motopompe remorcabile, 10 bărci pneumatice cu motor şi 12 camioane care au asigurat transportul efectivului. Tehnica utilizată a fost adusă din România.