270 de milioane de euro, roaming fără tarife și deschiderea negocierilor „cât mai repede posibil”. Primul summit R. Moldova-UE
Primul summit R. Moldova – Uniunea Europeană, a avut loc la Chișinău, pe 4 iulie, cu participarea șefilor celor mai importante instituții europene: António Costa, Președintele Consiliului European, și Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene. Oficialii europeni au transmis mesaje de susținere a parcursului european al R. Moldova, însă nu au oferit un termen exact în privința deschiderii negocierilor de aderare pentru primul capitol, cel referitor la valorile fundamentale. S-a anunțat debursarea a 270 de mii de euro, prima tranșă din Planul de creștere al R. Moldova, în valoare totală de 1,9 miliarde de euro, precum și anularea taxelor de roaming, din 2026.
„Astăzi am vorbit despre cum și când vom adera. Nu mai vorbim despre dacă”
„Acum 12 luni am deschis negocierile de aderare, acum nouă luni am agreat asupra Planului de creștere pentru Moldova și acum opt luni oamenii din Moldova au consfințit viitorul lor european în Constituția Moldovei. Ce dovadă a angajamentului de neclintit al Moldovei și al nostru!”, a declarat, Ursula von der Leyen președinta Comisiei Europene
„Astăzi am vorbit despre cum și când vom adera. Nu mai vorbim despre dacă. Acest lucru a fost posibil nu pentru că așa ne-a fost norocul. Ci datorită voinței politice fără precedent și la Chișinău, și la Bruxelles, dar și muncii de zi cu zi a sute de oameni. Moldovenii au bătut la porțile UE, iar Uniunea Europeană le-a deschis”, a subliniat președinta Maia Sandu, gazda Summitului R. Moldova – UE.
Drumuri și cantine școlare din bani europeni. Fără tarife de roaming din 2026
Fără tarife de roaming în Uniunea Europeană din 1 ianuarie 2026 și 270 de milioane de euro pentru drumuri și cantine școlare, prima tranșă din Planul de creștere pentru R. Moldova, în sumă totală de 1,9 miliarde de euro – sunt cele mai importante anunțuri ale summitului.
„Abia așteptăm să vă spunem bun venit în uniunea noastră. De aceea, în paralel cu negocierile de aderare, deja aducem economia voastră mai aproape de a noastră. Astăzi pot să anunț debursarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova. Voi ați livrat reforme, iar noi ne vom ține de promisiunea de a investi și a vă sprijini”, a spus președinta Comisiei Europene.
Banii ar urma să fie utilizați pentru reabilitarea a aproximativ 200 km de drumuri regionale și raionale, renovarea unor drumurilor locale, modernizarea cantinelor din toate școlile și dotarea a 130 de localități cu echipamente pentru gestionarea deșeurilor.
Maia Sandu a declarat că lucrările vor începe în mai multe localități din țară printre care: drumul între Maximovca și Mereni; Corjeuți–Caracușenii Vechi; Hârbovăț–Onișcani; Chioselia–Țărăncuța; Cărpineni; Ulmu; Vadul Rașcov–Șestaci; Borceag–Chioselia Rusă; Coșeni–Teșcureni.
„Din octombrie, pentru tranzacțiile bancare cu Europa vom plăti mai puțin, iar până la sfârșitul anului, vom elimina complet tarifele de roaming”, a mai subliniat Maia Sandu.
Când deschidem primul capitol de negocieri? „Va mai lua doar puțin timp pentru a fi făcut acest prim pas”
Totuși, oficialii europeni nu au oferit un răspuns clar referitor la momentul exact când vor fi deschise negocierile pe capitole, în contextul în care R. Moldova este examinată la pachet cu Ucraina, iar Ungaria se opune înaintării Ucrainei pe parcursul european.
„Trebuie să fiți foarte mândri de ceea ce a livrat Moldova, dar și Ucraina. Acesta este motivul pentru care trebuie să fim foarte optimiști în legătură cu viitorul. Cu siguranță, mai devreme sau mai târziu, și eu cred că mai devreme, nu mai târziu, vom deschide negocierile pe primul capitol”, a răspuns António Costa, președintele Consiliului European la întrebarea privind deschiderea negocierilor pe primul capitol, referitor la valorile fundamentale.
Nici președinta Comisiei Europene nu a putut oferi un termen exact. „Moldova este pregătită să deschidă negocierile pe capitolul privind valorile fundamentale și noi așteptăm cu nerăbdare să deschidem toate capitolele de negociere cu Moldova cât mai repede posibil. (…) Pentru meritele Moldovei, a fost posibilă recomandarea Comisiei pentru Consiliul European: Moldova este pregătită să deschidă primul capitol. Acum mingea e pe terenul Consiliului, dar sunt convinsă, cu o asemenea performanță excelentă, va mai lua doar puțin timp pentru a fi făcut acest prim pas, de a deschide primul capitol pentru Moldova”, a subliniat Ursula von der Leyen.
Președinta Maia Sandu a menționat, în acest context, că și R Moldova, și Ucraina și-au îndeplinit angajamentele pentru ca să se deschidă negocierile pe primul cluster. „Este un proces bazat pe merite și, evident, sperăm să se găsească o soluție cât mai curând, pentru ambele țări ca să putem să trecem la următoarea etapă”, a spus șefa statului.
Cu sau fără regiunea transnistreană în UE?
În ceea ce privește integrarea europeană a R. Moldova, cu sau fără regiunea transnistreană, președinta Maia Sandu a lăsat de înțeles că este posibil scenariul în care malul stâng se va integra mai târziu: „Nu ne dorim să lăsăm Rusiei dreptul de veto în privința procesului nostru de integrare europeană, pentru că știm că Rusia nu vrea să vadă Moldova ca parte a familiei europene, Rusia nu vrea să vadă Moldova întărindu-și democrația și suveranitatea și trebuie să fim pregătiți pentru cel de-al doilea scenariu”.
Iar Ursula von der Leyen a adăugat că „viitorul european al Moldovei nu poate și nu va fi luat ostatic de acțiunile Rusiei”.
„Cine se află în spatele acestor atacuri este clar pentru noi. O să le arătăm puterea democrației”
Oficialii europeni au transmis un mesaj de susținere pentru R. Moldova, supusă atacurilor hibride ale Rusiei.
„Moscova atacă puternic Moldova prin atacuri cibernetice, prin dezinformare și este impresionant să vedem cât de mult a intervenit Moldova, împreună cu noi, pentru a combate tentativele de a destabiliza țara. Acestea nu vor avea succes niciodată. Țara demonstrează o rezistență enormă. (…) Cine se află în spatele acestor atacuri este clar pentru noi. Sunt aceiași agenți ai autocrației care încearcă să diminueze democrațiile noastre în întreaga Uniune Europeană. Și noi o să le arătăm. O să le arătăm puterea democrației”, a punctat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
„Integrarea Moldovei în Uniunea Europeană a fost o decizie democratică a oamenilor din Moldova. Trebuie să respectăm democrația. Trebuie să respectăm voința oamenilor, decizia cetățenilor. Pentru că noi suntem o uniune a democrațiilor și așteptăm încă o democrație, o democrație puternică, așa cum este Moldova. Și trebuie să protejăm și să întărim democrația în UE și, desigur, în Moldova”, a subliniat António Costa, președintele Consiliului European.